Котките могат да ви дарят с много любов. Те са гальовни и обичат да се гушкат. Но питали ли сте се, защо толкова обичат да спят в леглата на стопаните си?

15 сладки котета, които ще ви разсмеят и умилят (СНИМКИ)

Маркират своята територия

Котките са диви животни и надзирават определена територия. Лежането върху предмети, които ви принадлежат, е начин да покажат, че владеят територията. Колкото по-високо са вещите, толкова по-добре, защото точно там биха се скрили, ако са в природата. Ще забележите как котката ви маркира вещите ви, като отърква глава и лапи в тях, за да ги маркира със своите феромони.

Котките могат да манипулират стопаните си (ВИДЕО)

Искат да се стоплят

Ако има място, огрявано от слънцето, те ще го намерят. Те обожават да са на топло и са щастливи да прекарат цял ден навън, препичайки се на слънце. Вечер обаче те предпочитат друг вид топлина и тук се появявате вие. Лежането върху вас е много удобно за тях и помага да поддържат телесната си температура висока - вие сте техния личен радиатор.

Умилквайки се около вашия лаптоп, котката показва, че се чувства сигурна и в безопасност. Така показва, че ви има доверие.

котка
ThinkStock/Getty Images

За да им е комфортно

Котките спят по 15 часа на ден и повече. Затова е естествено да търсят подходящо място за това занимание. Дали това ще е диванът или коша за пране, котките просто се нуждаят от меко и удобно място, за да се отпуснат. Вашият скут е чудесно място за това - идеален размер и топлина. Добавете и одеяло и вие се превръщате в най-удобното място на света.

Кой казва, че котките са егоисти? Запознайте се с вежливия Балу (СНИМКИ)

Вашата котка ви обожава

Да, вашата котка ви обича и сгушването в скута ви е доказателство за това. Други признаци, че котката ви обожава, включват търкане в лицето ви, мъркане, допиране на носа ѝ до вашия.

щ
ThinkStock/Getty Images

Вашето дишане, сърдечен ритъм и миризма ги успокояват

Котките намират естествените шумове, които издава тялото ви, за успокояващи, когато спят върху вас. Ритъмът на сърцето и дишането ги успокояват и приспиват. Вашата миризма също се асоциира от котката със сигурността и грижата, която и осигурявате.

Когато котката търси място да спи, тя не просто търси комфорт и топлина, тя търси сигурно и безопасно място - това място сте вие.

И още:

Котешкият характер според цвета на козината

Откриха защо котките по цял ден се занимават с тоалета си

Разкриха тайните на котешкия език

Откъде идва вярването, че котките имат 9 живота?

Разбиха един от най-популярните митове за котките

Как котките се превърнаха в домашни любимци?

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук