Разкриха тайните на котешкия език
Разкриха тайните на котешкия език / ThinkStock/Getty Images

Учени от Техническия университет на щата Джорджия разкриха тайните на котешкия език и защо той е най-съвършеният аксесоар за писаните, когато си правят тоалета, пише в. "Дейли мейл".

Откриха защо котките по цял ден се занимават с тоалета си

Специалистите изготвили четирикратно уголемено копие на този анатомичен орган на домашните ни любимци с помощта на триизмерен принтер.

При внимателен анализ ставало видно, че езикът им е снабден с миниатюрни, приличащи на нокти кукички, които прекрасно разресват козината на котките, докато се ближат.

Разкриха защо котките подбутват паничката с вода, преди да пият

Всеки от нас, който е бил близван от котка, е бил удивен донякъде от грапавостта на езика им, приличащ на шкурка. Именно това негово свойство помага на тези животни да разресват и най-сплъстените косми от козината си.

Котешкият характер според цвета на козината

Учените с изненада открили също, че котешките езици имат свойството да се самопочистват. Кукичките по тях се прибират и прилепват върху езика, когато не се използват за тоалета на животното.

Симулатор пресъздадава нощните поразии на котките

Тези открития ще помогнат на специалистите да разработят нови четки за коса за хората, както и на иновативни превързочни материали.

Източник: БТА