Защо казват на американските селяни redneck?
Защо казват на американските селяни redneck? / Thinkstock/Getty Images

Защо казват на американските селяни redneck (реднек)? Превеждам си го буквално като червен врат, но от какво идва? Дали от това, че са червендалести ли или има и нещо друго?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Да, реднек днес е синоним на селяндур, простак. Викат им още white trash - бял боклук или hillbilly, тоест Били от хълма. Били е име, но е и нарицателно за приятел, другар. С него са назовавали остерските протестанти, които още през XVII век емигрирали в Америка от Шотландия и Ирландия. И не, че се заселват по хълмовете, просто идват от хълмовете на острова. Има и теория, че Хилбилитата водят името си от Уилям III . Неговите поддръжници били известни като Billys boys - момчетата на Били, Билитата. Но това нe противоречи на първата теория, понеже точно ирландците и шотландците са били поддръжници на Уилям III. Но много задълбахме в историята, а и не ни питате за Хилбилитата, а за реднеците. Искахме обаче да ви покажем, че термин, с който в началото се определя конкретна група хора, без в това да има нищо обидно, по-късно става нещо като ругатня.

Бял боклук също е много любопитен термин. Той идва от времената на робството и е измислен от тъмнокожите. Те презирали белите слуги, които доброволно служели на господарите и ги наричали бели боклуци. Скоро и богатите приели този термин, така че white trash било най-ниското възможно място в йерархическата социална система, под робите дори. След като на робите се гледало като на собственост и имущество, докато на white trash се гледало буквално като на trash, тоест боклук.

Сега да си дойдем на реднеците. Да, значи червен врат, но вратът става червен от слънчево изгаряне. Някъде в края на XIX век се появява термина и обхваща най- бедните земеделци, които по цял ден обработвали нивите си и кожата им била цялата на петна и изгоряла, особено вратовете. В началото нямало нищо обидно в това да си реднек. Не само че нямало обидно, думата се използвала в политически смисъл, това било нещо като класата на селячеството. И дори те умишлено носели червени кърпи на врата си, за да покажат от кои са. Чак през 70-те години на XX век реднек придобило негативна конотация, защото селяните не били част от прогресивните движения в Америка, а минавали за по-консервативни. Дори към думичката постепенно се наслоили и други характеристики на антилибералните течения, най-вече расизъм, макар че традиционните реднеци не са расисти, а са по-скоро обект на расови подигравки.

Това е отговора на въпроса за червените вратове. Червени са, защото ги пече слънцето. А ги пече слънцето, защото по цял ден работят на къра, от работа им е червен врата. А сега вече им е червен и от подигравки.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук

Питанка има и видео канал във VBOX7, където можете не само да четете и да слушате, но и да гледате