/ iStock/Getty Images
Изследване под ръководството на болница "Кливланд клиник" в САЩ хвърли нова светлина върху начините, по които диетата, богата на червено месо, увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания, съобщи "МедикълЕкспрес".

Резултатите от изследването, продължило повече от десетилетие под ръководството на д-р Стенли Хейзън, бяха публикувани в специализираното издание "Нейчър майкробайолъджи".
В предишни изследвания д-р Хейзън установи, че триметиламин N-оксидът, който се образува в резултат на поемането на чревните бактерии на някои от веществата в червеното месо, увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания.

Резултатите от новото му изследване хвърлят повече светлина върху двустепенния процес, при който чревните микроби превръщат карнитина в триметиламин N-оксид след консумация на богати на червено месо ястия. Триметиламин N-оксидът се свързва с развитие на атеросклероза и тромбози.

"Новото изследване идентифицира генния клъстер в чревните микроби, отговорен за втората стъпка от процеса, който свързва богата на червено месо диета с повишения риск от сърдечни заболявания", каза д-р Хейзън, който ръководи Центъра за микробиом и човешко здраве в "Кливланд клиник". "Откритието помага, като ни насочва към нови терапевтични мишени за предотвратяване или намаляване на свързания с начина на хранене риск от сърдечно-съдови болести", добави той.
БТА