Кой не обича празниците? Те са чудесни, вълнуващи - прекрасен повод да се видим с роднини и приятели, да похапнем и да пийнем на воля.

Но за хората с високо кръвно налягане тези прекрасни емоции могат да доведат до проблеми. Еуфорията, допълнителният стрес и хранителните изкушения по време на празничния сезон, могат лесно да притъпят бдителността ви и да повишат кръвното ви налягане. Дори хората, които обикновено внимават с какво се хранят и поддържат физическа активност, рискуват и саботират здравето си по време на празниците. Обикновено това не е безобидно. Високото кръвно налягане е водещ рисков фактор за възникване на сърдечно-съдови заболявания и често няма външни симптоми.

Но как да се насладите максимално на празничния сезон и едновременно с това да не поставяте здравето си в риск? Ясно е, че поддържането на нормално кръвно налягане по време на празниците е леко предизвикателен процес. Изисква повече внимание, усилия, дори определени ограничения.

Ето някои съвети, които ще ви помогнат да преминете през празничния сезон без инциденти.

Хранете се умерено

Наистина, празникът без храна не е истински празник! Ако сега не се отдадем на хранителни изкушения и вкусни десерти, кога? И все пак, ако имате високо кръвно налягане, опитайте се да поддържате диетата си възможно най-здравословна, като спазвате следните правила:

1. Започвайте всяко хранене с обилно количество салата. Това ще държи апетита ви под контрол и ще ви помогне да не се нахвърляте върху тежки и нездравословни храни.

2. Направете си специална порция, като следите поне половината от чинията ви да е пълна със зеленчуци. Така дори да похапнете нещо „забранено“, няма да успеете да прекалите с количествата.

3. Внимавайте с приема на захар. Опитайте се да замените сладкишите с плодове. Газираните напитки и соковете също съдържат много захар. Ако не ви се пие обикновена вода, си пригответе здравословна празнична напитка. Изстискайте малко лимон, портокал или мандарина в кана с вода, добавете различни видове нарязани плодове, мента, джинджифил, канела. Експериментирайте и си направете нещо, което е по ваш вкус. А ако не искате да се откажете от газираното? И за това има решение. Пригответе специалната празнична напитка с газирана вода.

4. Солта и наситените мазнини са най-големият враг на кръвното налягане, а празничните трапези често изобилстват от такива. Обикновено се появяват на масата под формата на преработени меса и колбаси – луканки, салами, наденички, бекон, шунка, свински и птичи филета. Дългосрочни изследвания са показали, че най-вредните за сърцето меса са преработените. Това се дължи на високите нива на сол и консерванти, с които традиционно се приготвят.

Предпочитайте прясно приготвено месо и избягвайте да „похапвате“. Наредете в обсега на ръката си храните, които е препоръчително да ядете и се придържайте към тях.

Ограничете консумацията на алкохол

По време на празничния сезон трудно можете да избегнете вдигането на чаша за наздравица. Добрата новина е, че алкохолът може да има положителен ефект върху кръвното налягане, но само ако пиете умерени количества. По принцип консумацията на алкохол трябва да бъде ограничена до една напитка на ден за жени и две за мъже. Приемането на повече алкохол от препоръчаните норми обаче, може да доведе до повишаване на кръвното ви налягане.

Редуцирайте стреса

Въпреки че предназначението на празниците е да носят чувства на любов и радост, те могат да бъдат и сериозен източник на стрес. Пазаруване, готвене, пътуване, срещи с роднини, които предизвикват търпението ви… Стремите се да организирате перфектното изживяване за себе си, за семейството си, а това си е сериозна отговорност. И сериозен стрес!

Когато изпитвате стрес, тялото ви отделя хормони, които ви поставят в т.нар. режим на „битка или бягство“, който се свързва с повишаване на кръвното налягане. Дори и да сте в състояние да се справите периодично с високи нива на стрес, постоянният силен приток на хормони, може да повлияе негативно на кръвното ви налягане. Затова е много важно да държите празничния стрес под контрол. Но как да го направите?

Подгответе се. Хубавото на празниците е, че са предвидими. Знаете кога започват, кога свършват и какво ще ви е необходимо за подготовката. Направете план и започнете да действате по него, без да отлагате и да чакате до последния момент. Колкото по-подготвени сте, толкова по-добре. Така ще елиминирате фактора „спешност“ и ще действате по-организирано и спокойно.

Погрижете се и за тялото си. Спортувайте, дишайте, медитирайте. Направете всичко възможно да се успокоите, за да посрещнете празниците в добро здраве и позитивно настроение.

Следете кръвното си налягане

Колкото и да внимавате по време на празниците, каквито и старания да полагате да поддържате здравословен ритъм на живот, никога не сте застраховани от инцидентно повишаване на кръвното налягане. Най-сигурният начин да контролирате този процес, си остава ежедневното му следене. А с домашните апарати за следене на кръвно налягане SENDO, това е по-лесно от всякога. Апаратите SENDO са напълно автоматични, компактни и изключително лесни за употреба - измерването се извършва с натискането на един бутон. Редовното измерване на кръвното налягане ще ви помогне да държите здравето си под контрол, а различните предизвикателства по време на празниците няма да ви засегнат негативно.

SENDO
SENDO

Внимавайте за лекарствата

Ако са ви предписани лекарства за кръвно налягане, не забравяйте да ги приемате редовно. Празниците са доста разсейващи, изваждат ви от рутината, не е трудно да пропуснете да изпиете ежедневната таблетка. За щастие, в последно време има много инструменти за напомняне и проследяване на приема на лекарства. Има приложения за мобилни устройства, които ще ви напомнят да си вземете лекарството, но ако не ви се занимава с толкова сложни неща, можете просто да настроите алармата на телефона си.

Коледните празници понякога са съпроводени с настинка, хрема, кашлица, а най-лесният начин да облекчим неприятните симптоми, е да си купим набързо нещо от аптеката. Имайте прeдвид, че много лекарства за настинка и грип, продаващи се без рецепта, съдържат т.нар. деконгестанти, като оксиметазолин, фенилефрин и псевдоефедрин, които повишават кръвното налягане. Ако приемате такива, бъдете изключително внимателни и следете кръвното си налягате по няколко пъти на ден.