Приемът на сол увеличава риска от сърдечни заболявания с 18 процента, твърдят американски учени. Резултатите от изследването са публикувани в New England Journal of Medicine.
Американската кардиологична асоциация е изследвала урината на 10 000 участници. Средната им възраст била 50 години. Проучването включва равен брой жени и мъже.
Оказва се, че 571 случая на сърдечно-съдови заболявания са пряко свързани с висок прием на натрий и нисък калий.
„Увеличаването на количеството сол в диетата повишава риска от развитие на сърдечни заболявания с 18 процента“, казва Юан Ма, изследовател от Харвардското училище по обществено здраве.
В бъдеще учените планират да повторят измерванията, за да определят безопасен дневен прием на натрий.
Американската кардиологична асоциация е изследвала урината на 10 000 участници. Средната им възраст била 50 години. Проучването включва равен брой жени и мъже.
iStock/Getty Images
„Увеличаването на количеството сол в диетата повишава риска от развитие на сърдечни заболявания с 18 процента“, казва Юан Ма, изследовател от Харвардското училище по обществено здраве.
В бъдеще учените планират да повторят измерванията, за да определят безопасен дневен прием на натрий.