Появата на тъмни ивици под ноктите може да е симптом за многократно повишени нива на холестерол в кръвта, пише британският „Daily Express“, като се позовава на експерти от Американската академия по дерматология.

В материала се уточнява, че такива ивици могат да се появят както по ноктите на ръцете, така и по краката. Те се появяват, когато малки кръвоносни съдове се повредят и спукат, оставяйки малки "кръвни петна", които се виждат през нокътя. Тези кървящи петна обикновено не причиняват физическа болка.

Според експертите връзката между подобни ивици под ноктите и повишения холестерол е доказана многократно в проучвания, наблюдавана е при пациенти и е описана в медицинската литература.

В статията се подчертава, че при появата на такива симптоми трябва своевременно да се потърси лекар, тъй като високите нива на холестерола са опасни поради повишения риск от сърдечно-съдови заболявания. В зависимост от частта на тялото запушването на кръвоносните съдове може да предизвика инсулт или инфаркт.

Тъмните линии могат да означават и ендокардит, възпалително заболяване на сърцето, или да са признак на васкулит, който представлява увреждане на кръвоносните съдове, допълват експертите.
БГНЕС