Тутанкамон
Тутанкамон / iStock/Getty Images
Италиански учени реконструираха лицето на фараона Ехнатон, бащата на Тутанкамон, и установиха, че двамата са си приличали, съобщи в. "Дейли мейл".

За реконструкцията учените от Центъра по антропология, палеопатология и биоархеология в Сицилия са използвали череп на мумия, открита в Долината на царете почти преди 100 години. Така са направили портрет на фараона Ехнатон, властвал от 1353 г.пр.н.е. до 1335 г.пр.н.е.

На дигиталната възстановка е мъж на 20 години, с изпъкнала брадичка и втренчен поглед. Формата на главата и на носа приличат на тези на Тутанкамон.

Ехнатон се жени за сестра си, която ражда син - Тутанкамон. Заради кръвосмешението обаче той е със здравословни проблеми, довели според експертите до ранната му смърт.

Удивителна находка разкрива нови тайни, свързани с Тутанкамон

Мумията, обозначена с KV 55, е намерена в гробница на метри от гробницата на Тутанкамон. Затова изследователите помислили, че може да е на баща му.Век по-късно ДНК изследване потвърди, че това може да е бащата на Тутанкамон. Някои от генетичните резултати обаче бяха разкритикувани от палеомолекулярни експерти през 2010 г.За смъртта на Тутанкамон съществува теория, че е загинал в бой с колесници или е бил убит, защото по тялото и черепа му са открити счупвания. Сега специалистите обаче мислят, че причина за смъртта му са били по-скоро вродени болести, защото само едно от счупванията е било преди приживе, а деформираният му крак би направил карането на бойна колесница невъзможно. Тутанкамон най-вероятно е ходел с бастуни. Според друга теория той си е счупил крака и е умрял от инфекция.

Кой е бил Тутанкамон? (СНИМКИ)

Няколко души от семейството на Тутанкамон са страдали от болести, които могат да бъдат обяснени с хормонален дисбаланс, но и много от предшествениците му са доживели старост. Поколенията обаче започнали да умират все по-млади и по-млади.
БТА