/ Gulliver/Getty Images
Руски учени успяха да възстановят лицата на Сибирския Тутанкамон и на пожертваната негова държанка въз основа на повредените им черепи отреди 2600 години, пише в. "Дейли мейл".

Останките им бяха открити в 80-метрова могила през 1997 година. Половината от черепа на краля липсвала, а този на жената бил силно увреден. Могилата представлявала масов гроб, в който като жертвоприношение били принесени заедно с кралската особа 33-ма души и пет деца. Те трябвало да придружат владетеля в задгробния му живот.
 

Сега с помощта на съвременната наука лицата на Сибирския Тутанкамон и на неговата наложница бяха възстановени в най-големи детайли. Първо са изградени техни триизмерни модели с помощта на лазерно сканиране и на фотограметрия. Проектът се проточил с месеци, тъй като липсвала част от черепа на владетеля. Възстановката представя двойката в кралски одежди, с кожи и златни украшения. Те били открити в погребалната камера. Първоначално жената беше обявена за кралица, но някои историци подозират, че тя е била предпочитаната наложница на сибирския владетел.
 

По думите на антрополозите Елизавета Веселовская и Равил Галеев, осъществили реконструкцията на лицата, мозъчната част от черепа на владетеля е възстановена огледално по запазеното парче от него.

Най-трудоемко се оказало възстановяването на лицевата част, защото именно тя до голяма степен липсвала. Двойката била открита в дървена погребална камера във вътрешността на 80-метровата могила. В близост били намерени 9 300 златни украшения с общо тегло 20 килограма. Запазената долна челюст на черепа била много важна, защото по нея била възстановена разрушената горна част.

Могилата "Аржа-2" беше открита през 1997 година в Тува в южната част на Сибир. Дрехите на владетеля били натъпкани с хиляди малки златни фигурки на пантери. Държанката била погребана с изумрудени мъниста, със златна гривна и миниатюрен златен казан. В близост до могилата били заровени 14 жребци със златни, бронзови и железни амуниции.
 
БТА