/ Gulliver/Getty Images
Изложба със съкровища от гробницата на Тутанкамон, които са на последно световно турне, преди да се върнат завинаги в Египет, беше открита в Лондон, съобщи Ройтерс.

Изложбата „Тутанкамон, съкровищата на Златния фараон“ е подредена в галерията „Сачи“. Посетителите ще могат да разгледат повече от 150 експоната - златни украшения, кинжала на фараона, дървен церемониален щит, гравюри, скулптури, ритуални предмети от гробницата на владетеля на Древен Египет, който е управлявал в периода 1332-1323 г. пр.н.е.

Удивителна находка разкрива нови тайни, свързани с Тутанкамон

Повечето предмети са открити през 1922 г. в гробницата на Тутанкамон в Долината на царете от британския археолог Хауърд Картър. Една трета от тях за първи път се изнасят от Египет. Изложбата ще остане в британската столица до 3 май 2020 г. След завръщането в Египет, експонатите ще бъдат съхранявани в Големия египетски музей, който ще отвори врати догодина близо до пирамидите в Гиза.

Gulliver/Getty Images

Младият фараон става едва ли не най-известният владетел на Древен Египет след откриването на гробницата му, макар че не е оставил забележима следа в своето управление. Популярността му се дължи както на уникалността на разкритието (до този момент всички известни царски погребения, а и не само царски, са разграбени от иманяри), така и на т.нар. „проклятие на фараона”. Според слуховете „смъртта долита на бързи криле при тоя, що е дръзнал да наруши спокойствието на фараона”.

Небхеперура Тутанкамон е последният египетски фараон от могъщата XVIII-та фараонска династия, управлявала Египет векове наред.

Gulliver/Getty Images

А Хауърд Картър е сред най-големите капацитети в египтологията. Изучава древната цивилизация още от юноша, когато Пърси Нюбери го взима в екипа си да прерисува фреските в гробницата „Бени Хасан”. Години по-късно Картър се запознава с лорд Карнаворн, който финансира всичките му разкопки, включително издирването на гробницата на непознатия дотогава фараон Тутанкамон.

Египтоложка твърди, че е открила непозната кралица, властвала преди Тутанкамон

През ноември 1922 г. археологът намира гробницата на Тутанкамон, а на 16 февруари следващата година отваря погребалната камера и пръв вижда саркофага на владетеля.

Gulliver/Getty Images

Картър използва нагорещени метални пръти за отварянето на саркофага и снемането на златната траурна маска - варварска технология според съвременните разбирания. В онези години обаче точно този метод няма конкуренция сред научната общественост. След отварянето на саркофага мумията повече от година е изложена на въздействието на въздуха и слънчевите лъчи, което води до сериозното й повреждане - останките се разпадат на 13 отделни части.

Излагат на търг уникален каменен бюст на Тутанкамон

Днес в Музея в Кайро са изложени над 1700 предмета, намерени в гробницата на Тутанкамон. Много други с по-малка стойност се пазят в складовете.