/ ThinkStock/Getty Images
Ледниците в Западна Антарктида стават все по-нестабилни, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.
 
Според нови изчисления на учени от Центъра за полярни наблюдения и моделиране в университета в Лийдс, Англия, около 24 процента от леда в Западна Антарктида е нестабилен.

Българи са първите изследователи на дънните екосистеми в Антарктида
 
Специалистите използвали компютърни модели, за да анализират направените с помощта на изкуствени спътници около 800 милиона измервания на дебелината на леда там. Данните показват, че изтънява близо една четвърт от ледената покривка в Западна Антарктида. През последните няколко десетилетия са се ускорили темповете на топене на голяма част от въпросната ледена покривка.

Наблюдаваха неизвестен досега на науката феномен в Антарктида
 
Учените прибегнали до компютърни симулации, за да установят дали изтъняването се дължи повече на климатичните промени или на метеорологичните условия. При всяка симулация се взимали предвид данни за снеговалежите и било изследвано влиянието им върху изтъняването и стабилността на леда. "Информацията за снеговалежите действително ни помогна да открием скритата промяна в ледниците в спътниковите данни - заяви Анди Шепърд от екипа. - Сега ясно се вижда, че изтъняването бързо засяга някои от най-уязвимите ледници в Антарктида."

Било констатирано, че със затоплянето на водната повърхност може да се обясни увеличената нестабилност на леда в Западна Антарктида. Загубата на лед в Антарктида е допринесла за покачване на морското ниво с 4,6 милиметра от 1992 г.

Масова смърт на бебета императорски пингвини в Антарктида
 
Резултатите от изследването са публикувани в Geophysical Research Letters.

И още:

Учени откриха в Антарктида признаци за глобална катастрофа

Океаните ще променят цвета си

Половината от сладката вода на планетата е „заключена” под ледената покривка на Източна Антарктида

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА