/ ThinkStock/Getty Images
Първият реализиран проект, посветен на морската биология и определяне на видовия състав на дънните екосистеми в Антарктида, е на българските учени, каза във Варна хидробиологът доц. Любомир Кендеров от Софийския университет, който бе сред докладчиците на националния юбилеен форум на Българската асоциация по подводна дейност.

В организацията, основана през 1999 г., членуват 150 водолази и водолазни инструктори от 12 клуба от цялата страна.

Президентът на Сейшелските острови призова от морските дълбини: Спасете океана!
 
Въпреки дългогодишните проучвания все още за Антарктида има много неизвестни неща, всяка година излизат нови видове организми, обясни Кендеров.

Като участник в последната българска експедиция на този континент в края на миналата година той е успял да направи редица подводни изследвания, като се е спускал на дълбочина 5-7 метра.

Наблюдаваха неизвестен досега на науката феномен в Антарктида
 
Изолираността на континента и тежките условия не са успели да спасят напълно обитателите му от въздействието на хората, каза още ученият. Направени са изследвания, които доказват наличие на тежки метали и токсични вещества както в пингвините и тюлените, така и в рибите, обясни Кендеров. И с гордост допълни, че пионери в този тип проучвания са пак български учени.

По думите на Кендеров в пингвините и тюлените е открито дори устойчивото съединение ДДТ, но хубавото е, че концентрацията му е малка и не може да доведе до генетични увреждания или малформации при поколенията на животните.

Наблюдаваха неизвестен досега на науката феномен в Антарктида
 
До замърсявания води и туристическата дейност на континента, каза още Кендеров. По думите му при колониите пингвини са открити колибактерии и салмонела. Вече е факт и появата на вид трева, пренесена неизвестно как от Патагония, която се е приспособила и дори е започнала да измества местните видове растения.

Вече се вземат строги мерки при слизането на континента, за да се избегне рискът от привнасяне на семена или спори, разказа още Кендеров.
БТА