Антарктида
Антарктида / ThinkStock/Getty Images

Изложба, посветена на Българската Антарктическа експедиция ще бъде открита в Художествена галерия „Христо Цокев“ град Габрово на 19.04.2019 г. от 17:30 ч.

Автор на изложбата е великотърновецът Мирослав Цветанов, участник в 25-тата и 26-тата Българскa антарктическa експедиция. В експозицията са включени над 100 фотографии, представящи природната среда, флората, фауната и работата на българските учени на о-в Ливингстън.

Българската антарктическа експедиция достигна остров Ливингстън

Събитието ще бъде открито от ръководителят на Българския антарктически институт - проф. Христо Пимпирев, ще присъстват още Драгомир Матеев – ръководител на логистика на БАЕ и Йордан Йорданов – дългогодишен командир на Българската антарктическа база.

По време на откриването проф. Пимпирев ще представи най-новият филм на БНТ „Полярни изследователи“ с автор Мария Чернева. Филмът отразява дейността на българските учени на о-в Ливингстън по време на 27 Българска антарктическа експедиция, завършила преди по-малко от месец.

Успешно приключи 27-та Национална антарктическа експедиция

Специално за събитието от катедра „Геология, палеонтология и изкопаеми горива“ към Софийски университет „Св. Климент Охридски“ ще бъдат представени 30 теренни образци, събирани по време на експедициите. Това са фосили на животни и растения, живели преди 145 милиони години в Антарктика.

Изложбата е част от Образователната програма на към Националният център за полярни изследвания на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Програмата е с дългосрочна насоченост към учениците от основния и средния курс на обучение. Нейната цел е обединяването на младежите около една научна среда и изграждането на връзки с изтъкнати личности в областта на науката.

Проф. Пимпирев: Климатът на Антарктида се затопля, видимо е с просто око

Част от събитието ще бъде образователно информационна среща с ученици и учителите от Националната Априловска гимназия. Проф. Пимпирев ще изнесе лекция за мястото на България в Антарктика, за положените традиции и бъдещите предизвикателства. Ще бъдат показани интересни снимкови и видео материали, представящи работата на българските учени в Антарктика.