Снимката е от 2017 година
Снимката е от 2017 година / БГНЕС
Българските полярници от първата група на 27-ата ни антарктическа експедиция стигнаха до българската база на остров Ливингстън. Заедно с тях на кораба е и известният плувец Петър Стойчев, който ще участва в първото организирано състезание по плуване в ледените води на Антарктида.

Днес следобед корабът на OneОcean Expedition хвърли котва в Южния залив на остров Ливингстън. Сравнително спокойното море и липсата на големи ледени блокове позволи  дебаркирането на надуваемите лодки с десетимата ни полярници и четиритонния им багаж на брега. Отминалата зима не е била много сурова и къщите на Българската база не са затрупани от огромни преспи сняг,  съобщи ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев.

Проф. Пимпирев: Климатът на Антарктида се затопля, видимо е с просто око
 
Първата група от тазгодишната ни полярна експедиция замина на 9 ноември. Тя се състои от десет души -  8 души логистичен екип и двама биолози, които ще ръководят научни проекти, свързани с изследването на морската акватория около българската антарктическа база. По-късно – през декември и януари, ще заминат останалите три групи участници, между които са и учените, които ще работят по другите проекти. Тази година експедицията заминава с амбициозна научна програма от седем проекта. 
 

Преди един час корабът на OneОcean Expedition хвърли котва в Южния залив на о-в Ливингстън. Сравнително спокойното море...

Публикувахте от Bulgarian Antarctic Institute в Понеделник, 19 ноември 2018 г.
Освен морската екосистема учените ни ще изследват геологията и минералните ресурси на Антарктида, движението на ледниците, изменението на климата. Преди да пристъпят към работа по научните проекти, полярниците ни ще трябва да раззимят българската базата. За първи път тази година полярниците ни водят със себе си и щатен готвач, който ще се грижи за дневното меню на екипа. Това е Уляна Яркова, която бе избрана с конкурс сред 37 кандидати. От тях трима души  – Уляна и още двама мъже, се явиха на практически конкурс, на който трябваше да месят хляб и да сготвят пиле с ориз. Уляна е работила на кораби и яхти на Британските Вирджински острови и в Егейско море.

Сред 37 кандидати избраха готвач за българската база в Антарктида

На борда на кораба, с който полярниците ни днес пристигнаха на Антарктида е и известният ни плувец Петър Стойчев. Носителят на рекордните 11 купи по плувен маратон, световен и европейски шампион в открити води  се отправи към поредното си предизвикателство – маратон в ледените води на  Антарктида.  Очаква се решението на капитана, дали пред българския бряг или още пó на юг ще се проведе първият плувен маратон в водите на Антарктида.  Това ще е първото организирано състезание по плуване във водите на ледения континент. Заедно със Стойчев са още 15 плувци от девет държави. В четвъртък те направиха последната си тренировка в Магелановия проток, като плуваха при температура на водата от 7 градуса по Целзий. Водите на Антарктида са единственото място, където българинът все още не е плувал. Целта му е да измине един километър, каквато е основната дисциплина в леденото плуване.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук