/ ThinkStock/Getty Images
България и Грузия със съвместни проекти на Антарктида
97010
България и Грузия със съвместни проекти на Антарктида
  • България и Грузия със съвместни проекти на Антарктида
България и Грузия ще си сътрудничат на Антарктида. В Тбилиси двете страни договориха сключването на официално споразумение за съвместна дейност на Българския aнтарктически институт и Министерството на образованието и науката на Грузия. Очаква се още през следващия полярен сезон на Българската база на о-в Ливингстън да бъдат реализирани съвместни научни проекти.

Паметникът на кирилицата вече е поставен на Антарктида, ще има и трети

По инициатива на българския посланик в Грузия Десислава Иванова, министъра на образованието и науката на Грузия Михеил Чхенкели и ректора на Тбилиския университет Георгий Шарвашидзе в грузинската столица се проведе двудневен семинар, посветен на дейността на България на Антарктида.

Йордан Йорданов, Гергана Лаптева и Мариана Симеонова от Българския антарктически институт представиха Националната програма за полярни изследвания, c ръководител проф. Христо Пимпирев и проектите, по които работят българските учени в Антарктида.

Проф. Пимпирев: Климатът на Антарктида се затопля, видимо е с просто око

На работна среща със заместник-министъра на образованието и науката проф. Александър Тевзадзе и директора на Международния отдел Каха Хандолишвили беше договорено да се сключи официално споразумение за сътрудничество между двете институции.

Обсъдени бяха и възможностите за съвместни научни проекти, които през следващия полярен сезон да бъдат реализирани на Българската база "Св. Климент Охридски" на о-в Ливингстън. В Тбилиския държавен университет "Иван Джавахишвили" бе открита изложба с географски карти на Антарктида от Средновековието до днес. Представен бе и алманаха „Тerra Australis Incognita – „Непознатата Южна земя”, събрал повечето известни досега географски карти, изобразяващи Ледения континент от древността, проследявайки тяхното развитие през вековете до днес.