/ ThinkStock/Getty Images
Паметникът на кирилицата вече е поставен на Антарктида от полярниците ни и е част от инициативата за издигане на паметници на кирилицата в чужбина, каза за БТА археологът проф. Николай Овчаров. Той уточни, че тази идея е негова и на автора на паметника инж. Младен Станев.
 
Първият паметник на кирилицата беше поставен в Улан Батор, Монголия, а паметникът на Антарктида е вторият, като ще бъде монтиран и трети паметник на кирилицата в Новосибирск, Русия, каза проф.Овчаров.

Проф. Пимпирев: Климатът на Антарктида се затопля, видимо е с просто око
 
Може да се гордеем, тъй като вторият паметник на кирилицата се издига на Южния полюс, близо до българската антарктическа база“, отбеляза инж.Младен Станев. По думите му имало увереност, че през тази година паметникът на кирилицата в Антарктида ще бъде включен към паметниците за защита към ЮНЕСКО, тъй като е единственият паметник на Южния полюс.
 
Тази идея беше подкрепена от бившия монголски посланик, от проф. Христо Пимпирев и от Българския антарктически институт, както от много български държавни и частни институции, обясни инж.Станев. Той каза, че в основата на паметника в Южния полюс има капсули, напълнени с пръст от шест свети места за България - от Плиска, Преслав, Варна, Велико Търново, София и от гроба на хан Кубрат.
 
Паметникът на Южния полюс, но и другите паметници на кирилицата, се изработват от хром, никел и от благороден месинг, защото това са "вечни" метали - не подлежат на корозия и не се замърсява природата, разказа инж.Младен Станев. Той изрази увереност, че през тази година проф. Николай Овчаров ще направи всичко възможно, за да убеди представител на държавата заедно с високопоставен духовник от БПЦ да бъде осветен не само паметникът на Антарктида, но и българският параклис на Южния полюс, който също не е осветен.

Българските антарктици ще плават с частна платноходка до базата на о.Ливингстън
 
Инициативата за поставяне на паметници на кирилицата е свързана с уникалната "Мисия България" на професорите Николай Овчаров и Пламен Павлов, които ще представят българското културно наследство по света, обясни инж. Станев.
 
Той съобщи, че третият паметник на кирилицата ще бъде поставен за 24 май в третия по големина град в Русия - Новосибирск.
БТА