99289
Сред 37 кандидати избраха готвач за българската база в Антарктида
Уляна Яркова спечели конкурса за щатен готвач на българската база на Антарктида. Тя бе избрана сред 37 кандидати. Трима – Уляна и още двама мъже, се явиха на практически конкурс, на който трябваше да месят хляб и да сготвят пиле с ориз.
Уляна е работила на кораби и яхти на Британските Вирджински острови и в Егейско море, разказа пред Дарик проф. Христо Пимпирев, председател на Българския антарктически съюз.
Пимпирев призна, че бил изненадан, че имало 37 кандидати, между които хора, работили в чужбина - в ресторанти и на кораби, включително и такива плавали в Северно море.
Вълнуващо и незабравимо: Търси се готвач за Антарктида
"Но да бъдеш готвач в Антарктида е доста по-особено, това е чест, ти си част от една национална експедиция, а освен това е много екзотично и човек, който има приключенски дух, винаги би се съгласил. Заплащането е символично. Знаем, че готвачите са търсени и добре платени, така че да дойде в Антарктида, го води приключенският дух", каза Пимпирев.
Той обясни и как е преминал конкурсът. 37-те кандидати трябвало да изпратят мотивационно писмо и автобиография. До финала били селектирани трима - двама мъже и една жена, които трябвало до минат практически изпит. Всеки от достигналите финала трябвало да направи хляб, а после "състезателите" били изненадани - трябвало да направят пиле с ориз. Въпреки че задачата била неочаквана, финалистите се справили доста добре, което направило избора труден, каза проф Пимпирев.
Проф. Пимпирев: Климатът на Антарктида се затопля, видимо е с просто око
"Накрая избрахме Уляна Яркова, тя скочи от радост, наистина много е искала да заеме тази длъжност. Избрахме я, защото тя е работила дълги години по малки кораби и яхти, където условията на готвене се доближават много до условията на българската полярна база. Живяла е дълги години извън цивилизацията, така да се каже, и това наклони везните, че тя като психологически тип ще се впише повече в нашето малко, затворено общество", каза Пимпирев.
Уляна е работила на кораби и яхти на Британските Вирджински острови и в Егейско море, разказа пред Дарик проф. Христо Пимпирев, председател на Българския антарктически съюз.
Пимпирев призна, че бил изненадан, че имало 37 кандидати, между които хора, работили в чужбина - в ресторанти и на кораби, включително и такива плавали в Северно море.
Вълнуващо и незабравимо: Търси се готвач за Антарктида
"Но да бъдеш готвач в Антарктида е доста по-особено, това е чест, ти си част от една национална експедиция, а освен това е много екзотично и човек, който има приключенски дух, винаги би се съгласил. Заплащането е символично. Знаем, че готвачите са търсени и добре платени, така че да дойде в Антарктида, го води приключенският дух", каза Пимпирев.
Той обясни и как е преминал конкурсът. 37-те кандидати трябвало да изпратят мотивационно писмо и автобиография. До финала били селектирани трима - двама мъже и една жена, които трябвало до минат практически изпит. Всеки от достигналите финала трябвало да направи хляб, а после "състезателите" били изненадани - трябвало да направят пиле с ориз. Въпреки че задачата била неочаквана, финалистите се справили доста добре, което направило избора труден, каза проф Пимпирев.
Проф. Пимпирев: Климатът на Антарктида се затопля, видимо е с просто око
"Накрая избрахме Уляна Яркова, тя скочи от радост, наистина много е искала да заеме тази длъжност. Избрахме я, защото тя е работила дълги години по малки кораби и яхти, където условията на готвене се доближават много до условията на българската полярна база. Живяла е дълги години извън цивилизацията, така да се каже, и това наклони везните, че тя като психологически тип ще се впише повече в нашето малко, затворено общество", каза Пимпирев.