Студентка по астрофизика e Царица на розите
Студентка по астрофизика e Царица на розите / netinfo

Студентката по астрофизика от колежа във Финикс /Аризона, САЩ/ Мариета Николова /19 г./ стана Царица на розите 2007 в Карлово. Това съобщиха от община Карлово, организатор на проявата, която се състоя късно снощи.

В традиционния за подбалканския град конкурс участваха 11 момичета от Карлово, Сопот и с. Климент, а изборът направи деветчленно жури с председател Фани Пападополу - моден дизайнер от София.

Мариета Николова, която е от Карлово, се занимава още с мода и гримьорство, както и със спортни танци в българска школа в САЩ. Нейни подгласнички са Добринка Николова /17 г./ от с. Климент и Любомира Петрова /17 г./ от Карлово.

Царицата на розите ще участва активно в Празника на маслодайната роза в Карлово, апогеят на който ще бъде 2 юни. И тази година на честването се очаква да присъстват посланиците на Белгия, Беларус и Китай, допълниха от общинския пресцентър.

Културната програма на празника започна на 27 май с парад на ретроавтомобили, а утре ще бъде открита изложба-базар на художествени занаяти, в която са заявили участие приложни майстори от цялата страна.

В събота празничният ден ще започне с ритуала "Розобер" в розовите градини край Карлово. Веднага след това честването ще се пренесе на пл. "20 юли" с дефиле на кукерски състави, а в концертната програма ще участват детско-юношески гайдарски оркестър от Смолян, Неврокопският танцов ансамбъл, ансамбъл "Розова долина" и формация "Филипополис".

В Бухаловия хан ще има демонстрация на розоварене и дегустация на продукти от рози. Празникът ще продължи вечерта с концерт на духов оркестър и мажоретен състав от Ловеч.

По повод на празника в Карлово ще гостуват Театърът на Българската армия с постановката "Много шум за нищо" от Шекспир и Васил Найденов и групата "Стрингс".