Спайк Лий
Спайк Лий / Gulliver/Getty Images
Видимо недоволен, режисьорът и продуцент Спайк Лий размаха възмутено ръце и тръгна към изхода, когато Джулия Робъртс обяви, че наградата Оскар за най-добър филм печели "Зелената книга", съобщи Асошиейтед прес.

„Зелената книга“ спечели Оскар за най-добър филм: Големите победители на Оскар 2019
 
Стискайки в ръка първата си статуетка Оскар - за адаптиран сценарий, Спайк Лий стигна до вратата, докато продуцентите на "Зелената книга" приемаха наградата си. Там го разубедиха и той се върна на мястото си, когато вече публиката на церемонията ставаше за края ѝ.
 
Режисьорът Джордан Пийл, който седеше зад Спайк Лий, не аплодира победителя на вечерта. Така постъпиха и други в залата.
"Зелената книга" на режисьора Питър Фарели получи похвали като филм за расовата толерантност, но мнозина го критикуват за остарелия подход, расови стереотипи и сантименталност.

Най-бляскавият червен килим: Какво облякоха звездите на наградите Оскар (СНИМКИ)
 
Филмът е за действително пътуване на известния чернокож джазпианист Дон Шърли и неговия шофьор и бодигард Тони Лип в САЩ през 1962 г. По пътя те използват справочника "Зелената книга", насочващ към безопасните места за афроамериканци.
 
За Оскар за най-добър филм бяха номинирани също "Черната пантера", "Черен в клана" на Спайк Лий, "Бохемска рапсодия", "Фаворитката", "Зелената книга", "Роди се звезда", "Вице" (Vice), "Рома". Повечето специалисти сочеха като фаворити "Рома" или "Зелената книга".
Спайк Лий сравни избора на "Зелената книга" за награда Оскар за най-добър филм със загуба на любимия си баскетболен отбор "Ню Йорк Никс". "Съдията сбърка", каза той. Когато стигна до залата за интервюта зад кулисите, Спайк Лий вече се беше съвзел от шока. Сигурно помогнаха и овациите на журналистите, които се изправиха на крака, когато той влезе.
 
На въпроса какво мисли за победата на филма, той се засмя и извика: "Следващият въпрос". След това се пошегува със загубата на "Черен в клана": "Лош късмет имам“, каза Спайк Лий. „Всеки път, когато някой вози някого, аз губя".
Препратката е към "Да возиш Мис Дейзи" - лауреата на награда Оскар за най-добър филм от 1990 г., в който чернокож шофьор се сприятелява с бялата жена, която вози.
 
Чернокожият музикант и белият шофьор в "Зелената книга" също се сприятеляват.
 
Наградите на американската Академия за кинематографично изкуство и наука бяха раздадени за 91-ви път на церемония в театър "Долби" в Лос Анджелис.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА