Алфонсо Куарон грабна Оскар за най-добър режисьор за „Рома“
Алфонсо Куарон грабна Оскар за най-добър режисьор за „Рома“ / Gulliver/Getty Images
Мексиканският режисьор Алфонсо Куарон спечели наградата Оскар за най-добър режисьор за филма си "Рома", предаде Франс прес.

Големите победители на наградите Оскар 2019

В категорията той се конкурираше със Спайк Лий за "Черен в клана", Павел Павликовски за "Студена война", Йоргос Лантимос за "Фаворитката" и Адам Маккей за "Вице".
Филмът "Рома" спечели и Златния лъв на Кинофестивала във Венеция. Печели и редица награди на филмови асоциации. Има и 2 награди Златен глобус - за най-добър чуждоезичен филм и за най-добра режисура на Алфонсо Куарон. Лентата беше номинирана в седем категории на наградите БАФТА, от които спечели четири, включително за най-добър режисьор, най-добър филм и най-добър чуждоезичен филм.

Най-бляскавият червен килим: Какво облякоха звездите на наградите Оскар (СНИМКИ)

"Рома" спечели наградата на Гилдията на американските режисьори, както и приза за най-добър филм и режисура на наградите Изборът на критиците. Имаше 10 номинации за Оскар. Тази вечер на Оскарите филмът победи и в категориите за най-добър чуждоезичен филм и най-добро операторско майсторство.

Продукцията проследява историята на мексиканско семейство през 70-те години на миналия век и е вдъхновен от детството на Алфонсо Куарон

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
 
БТА