Оливия Колман спечели Оскар за най-добра актриса за ролята си във „Фаворитката“
Оливия Колман спечели Оскар за най-добра актриса за ролята си във „Фаворитката“ / Gulliver/Getty Images
Британката Оливия Колман се оказа скритата фаворитка за Оскар за най-добра актриса, а не както масово се смяташе ветеранката Глен Клоуз. Колман изненадващо надделя над Клоуз за приза за главна женска роля с превъплъщението си в образа на кралица Анна в историческата комедия "Фаворитката", съобщават световните агенции.

Големите победители на наградите Оскар 2019
 
Излизайки на сцената, за да приеме отличието си, изненаданата Оливия Колман се обърна към Глен Клоуз с думите: "Отдавна си мой идол и не исках да се получи така". Ветеранката на свой ред отвърна с усмивка и смях.
След триумфа на Колман 71-годишната Клоуз остава носителка на "съмнителната" титла за актрисата с най-много номинации за Оскар - седем на брой, без победа.
 
45-годишната Оливия Колман - една от най-обичаните британски телевизионни актриси, спечели отличието на американската Академия за кинематографично изкуство и наука от първата си номинация. Преди това британката беше удостоена със Златен глобус, БАФТА и награда от Националното дружество на филмовите критици.
 
Най-бляскавият червен килим: Какво облякоха звездите на наградите Оскар (СНИМКИ)

Във филма "Фаворитката" Оливия Колман се превъплъщава в образа на несигурната, крехка и свадлива кралица Анна, която отглежда "орда" зайци, вместо деца, и има тайни любовни афери с героините на Рейчъл Вайс и Ема Стоун.

Кадър от Фаворитката
Оливия Колман във „Фаворитката“ Alexandra Films

След обявяването на носителката на приза за главна женска роля, Стоун, стояща в близост до Колман, се просълзи и повтори нееднократно "О, Боже".
 
Оливия Колман, която избягва светския шум на Холивуд, е смятана за национално съкровище във Великобритания. Кариерата ѝ започва в родината ѝ преди около две десетилетия.
 
Колман е позната с превъплъщенията си както в комедийни скечове, така и в драматични образи в мистерията "Убийство на плажа" (Broadchurch) и шпионския трилър "Нощният мениджър".
 
Следващата роля, в която почитателите ще могат да видят Оливия Колман, е в образа на кралица Елизабет на средна възраст в предстоящия трети сезон на сериала "Короната".

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА