SpaceX се готви да изстреля българския спътник BulgariaSat-1
SpaceX се готви да изстреля българския спътник BulgariaSat-1 / БГНЕС
Компанията "Спейс Екс" (SpaceX) направи успешен тест за статично запалване на двигателите на "Фалкон 9" - ракетата, която ще изстреля първия български геостационарен комуникационен сателит BulgariaSat-1 в космоса, съобщиха от "Интелдей солушънс".

Изстрелването е планирано за 19 юни, 2.10 ч. EDT (21.10 българско време). "Фалкон 9" ще изстреля българския сателит от историческата ракетна площадка 39A, известна с мисиите Аполо, в Кейп Канаверал.

Първият български геостационарен комуникационен сателит се готви за Космоса

След извеждането в космоса "Спейс Екс" отново ще опита контролирано приземяване на първия модул на вече летялата ракета върху автономния кораб-дрон "Of Course I Still Love You" ("Разбира се, че още те обичам") в Атлантическия океан.

BulgariaSat-1 ще използва доказалия се вече първи модул на "Фалкон 9", приземен за първи път на 14 януари тази година, като по този начин ще бъде вторият в света, възползвал се от тази иновация.

Американските пътища към космоса са все повече

BulgariaSat-1 ще осигурява директно до домовете телевизионни и комуникационни услуги на Балканите и в други европейски региони.

Сателитът е подходящ за 4G LTE мрежа в 1800 MHz. Освен за телевизионни и комуникационни услуги, BulgariaSat-1 може да се използва при форсмажорни обстоятелства - аварии, в следствие на природни бедствия - земетресения, бури, наводнения, когато наземните мрежи не работят. "България Сат" е част от групата на "Булсатком".
БТА