/ Guliver/Getty Images
Частната компания "Спейс екс" (SpaceX) е в готовност да поднови мисиите си до Международната космическа станция (МКС) чрез възвръщаемия си космически кораб "Дракон", който трябва да бъде изстрелян в събота с ракетата-носител "Фалкон 9", съобщават АП и АФП.
 
"Фалкон" осъществи успешен старт на 14 февруари, като изведе в орбита десет малки спътника, след като миналия септември ракета от същия вид се взриви преди да бъде изстреляна.
 
НАСА предупреди за опасност при изстрелване на ракетите SpaceX с астронавти

"Дракон" ще стартира от историческата площадка 39А от космическия център "Джон Кенеди" близо до Кейп Канаверал в щата Флорида. Оттук тръгнаха мисиите на Аполо към Луната, както и космическите совалки в периода 1981-2011 г.
 
Ракета "Фалкон 9" на SpaceX се взриви при изпитание на стартовата площадка (ВИДЕО)

Товарният кораб ще пренесе до МКС над 2,2 тона товари и оборудване, като стартът е предвиден за 15.01 ч. по Гринуич. Капсулата ще достигне до орбиталната станция в понеделник.
 
SpaceX откри причината за взривилата се през септември ракета

При отлагане на изстрелването, нов опит може да бъде направен в неделя сутринта. Метеорологичната прогноза предвижда 70% благоприятни условия за полет в събота, когато е предвиден стартът.
 
БТА