Ракета-носител "Фалкон 9" на частната компания "Спейс Екс", основана от Илон Мъск, експлодира при изпитание на стартовата площадка в Кейп Канаверал, Флорида, предадоха световните агенции.

Говорителката на НАСА Карън Нортън, цитирана от ТАСС, и представители на "Спейс Екс" са потвърдили, че това е ракетата, с която на 3 септември трябваше да бъде изстрелян израелски телекомуникационен спътник.

"Фалкон 9" се е взривила при тестово запалване на двигателите преди планираното за събота изстрелване. От "Спейс Екс" изтъкват като причина "аномалия" в стартовата площадка. Експлозията е унищожила ракетата и сателита. Не става ясно дали площадката е претърпяла поражения и дали това ще се отрази на десетките бъдещи планирани изстрелвания.

От "Спейс Екс" нямат данни за пострадали при взрива, усетен на няколко километра от мястото. След експлозията в социалните мрежи са се появили съобщения и кадри, показващи пламъци и плътен стълб от черен дим.

Според местните власти за жителите в района няма опасност.

"Спейс екс", основана от Илон Мъск през 2002 г., е първата частна компания, осъществила комерсиални космически мисии. Компанията има над 30 успешни изстрелвания към днешна дата.

Източник: БТА

видео: Ruptly