„Скритата суперхрана“, която присъства в любимите ни изкушения
„Скритата суперхрана“, която присъства в любимите ни изкушения / ThinkStock/Getty Images

Хората дори не подозират, че желатинът присъства в любимите им храни - кисело мляко, желирани бонбони, сладолед. Международни специалисти обаче наричат скромната съставка "скрита суперхрана" заради многобройните й ползи за здравето, пише в. "Дейли експрес".

Учени са установили, че желатинът заздравява костите, помага срещу скованост в ставите и е лековит за хрущялната тъкан.

Изследвания са показали, че атлети, които приемат колаген - съставна част на желатина, под формата на добавки в продължение на шест месеца, по-рядко страдат от болки в ставите.

Суперполезната храна

Често препоръчван при диета, желатинът помага за потискане на апетита и действа благоприятно върху стомашно-чревния тракт. Препоръчва се и след тренировки в залата за фитнес, тъй като съдържа полезните за мускулите аминокиселини пролин и глицин.

Столетниците по света и техните менюта

Заради съдържанието си на колаген желатинът оказва благотворно влияние и върху кожата, правейки по-незабележими следите от целулит, бръчки и стрии.

Изследване на специалисти от университета на Кил, Германия, показва, че консумацията на продукти, богати на колаген, противодейства на появата на бръчки.

Пет популярни мита за здравословните храни

Благодарение на съдържащите се в него калций, магнезий и силиций желатинът допринася за стимулиране на имунната система.

Полезните вещества в плодовете и зеленчуците, които изхвърляме

"Всички тези ползи от желатина потвърждават онова, което нашите баби са знаели инстинктивно - купичка яхния или лъжица желе действат като лекарства. Желатинът е отличен източник на протеини, има противовъзпалителни свойства и влияе върху обновяването на клетките", казва нутриционистката д-р Сам Кристи.

Източник: БТА