Сибирски тигър се нуждае от френска реч за настроение
Сибирски тигър се нуждае от френска реч за настроение / netinfo
Канадски зоопарк призовава своите посетители да говорят на френски на сибирския тигър Борис, за да му повдигнат настроението, тъй като той не разбира английски.

Борис, който е роден в зоопарк във франкофонската провинция Квебек, "изглежда обича да му се говори на френски", отбеляза говорителката на зоологическата градина в Едмънтън, в англофонската провинция Албърта.

"Той реагира като му се говори на френски и ние се надяваме посетителите да му говорят на този език, за да му правят компания". Когато Борис е преместен в зоопарка през май 2006 г. той изглеждал безразличен към всичко и не реагирал на думите и призивите на персонала. Че се касае за лингвистична "бариера" станало ясно, когато един от пазачите се приближил към него и му викнал бодро "бонжур" и Борис изведнъж се оживил.

Борис е пратен в Албърта по програма за оцеляване на този вид тигри, от който на свобода по света има едва 450 екземпляра. Зоопаркът се надява Борис да стане двуезичен, но докато понаучи английски призовава посетителите да му говорят по възможност на френски. От 2.9 млн. жители на Албърта за 58 000 френският е първи език, а 200 000 могат да го говорят.