Северна Корея вече си има ресторант за бързо хранене
Северна Корея вече си има ресторант за бързо хранене / снимкa: sxc.hu

 Все още не можеш да си поръчаш хамбургер в Пхенян, но подозрително подобно "кюфте от мляно говеждо с хляб" вече се продава в първия ресторант за бързо хранене, открит миналия месец в севернокорейската столица, предаде Асошиейтед прес, цитирайки южнокорейски и японски медии.

Заведението за бързо хранене "Самтхесон" отвори врати  в сътрудничество със сингапурска компания, осигурила обучението на персонала и оборудването. Интериорът на ресторанта имитира стила на популярните по цял свят заведения "фастфуд", но съставителите на менюто явно са внимавали да избягнат думата  "хамбургер", за да не оставят впечатление, че севернокорейците са обикнали символа на Америка. В менюто вместо това той фигурира като "телешко кюфте с хлебче". Освен това се предлага фирмено блюдо - ароматни вафли със сладолед, и като почит към местните традиции - лютиво кисело зеле "кимчи" плюс, разбира се, наливна бира. Планира се в следващите месеци да се добавят кроасани и хотдог, пак с корейски имена, и да се отвори още един ресторант "Самтхесон".

Това не е първото подобно начинание на Пхенян, пише БТА. През март в. "Чосон синбо", излизащ в Токио, смятан за добре информиран, съобщи, че севернокорейският лидер Ким Чен-ир, който има репутация на гурман, е наредил да бъде отворен първият италиански ресторант в страната. Готвачите в пицарията са обучени в Италия, а сервираната храна се приготвя с вносни съставки.

Новите ресторанти обаче едва ли ще бъдат достъпни за редовите граждани на Северна Корея, която е една от най-бедните страни в света и изпитва системен дефицит на хранителни продукти. Кюфтето с хлебче струва само 1,70 долара, но това би изяло повече от половината от дневния доход на средния севернокореец. По оценка на Южнокорейската централна банка средният доход на глава от населението в Северна Корея миналата година е бил 1065 долара.