Саркози имал връзка със съпругата на един от сегашните си министри
Саркози имал връзка със съпругата на един от сегашните си министри / снимка: БГНЕС

Френският президент Никола Саркози е имал връзка преди четири години със съпругата на един от сегашните членове на правителството, твърди лондонският "Таймс". Тогава той беше министър на вътрешните работи. Разкритието е направено от бившия шеф на френското разузнаване Ив Бертран, с копие от чийто записки се е сдобило френското списание "Поан".

Предполагаемата афера е само една от многото злепоставящи тайни, разкрити от Бертран, който в продължение на 12 години до 2004 г. е главен директор на могъщото полицейско разузнаване. Службата дълги години е политически инструмент за френските управници.

Дневниците на Бертран, изпълнени с врзивоопасни истории за наркотици, забранен секс, изнудване и корупция сред френски лидери, бяха иззети неотдавна от съдии за разследване. Френското списание "Поан", което се сдобило с цензурирано копие, пише, че записките са ужасяващо пътуване в тайните на Републиката.

Според непотвърдените информации за връзката на Саркози, тогавашната му съпруга Сесилия Саркози била осведомена от разузнаването за тайната афера на съпруга си. Според "Поан" записките изглежда потвърждават предположението, че след 2002 г. разузнаването е работило за президента Жак Ширак в опит да злепостави Никола Саркози, когато той поема Съюза за народно движение и се кандидатира за президент. След като спечели изборите, Саркози разпусна полицейската шпионска служба.