Учените констатирали, че самотните птици стареели по-бързо и умирали в по-млада възраст
Учените констатирали, че самотните птици стареели по-бързо и умирали в по-млада възраст / iStock/Getty
Учени от университета в Шефилд, Англия, заключиха, че самките сред птиците стареят по-бавно и са с по-голяма продължителност на живота, ако други самки помагат в отглеждането на потомството им, съобщи Физ.орг.

Разкриха как изглежда светът през птичи поглед

 Това може да обясни защо различни видове животни, които живеят организирани в социални групи, имат голяма продължителност на живота.
Била изследвана взаимовръзката между стареенето и свързаните с отглеждането на потомство характерни особености у птиците от вида Acrocephalus sechellensis.

Самотата – най-големият риск за здравето на младите хора
 
Специалистите анализирали събрани за 15 години данни за видове репродуктивно поведение на тези птици, които се срещат на Сейшелските острови.
Освен това било установено каква е дължината на теломерите - хромозомните краища, които защитават генетичния материал от неизбежното му увреждане при клетъчно делене, у птиците. Подкъсяването на теломерите е свързано с ускорено стареене.

Самотата наистина може да ни убие
 
Учените констатирали, че за старите самки е изгодно да имат помощнички, които хранят пиленцата им и мътят яйцата им, защото в този случай теломерите им се подкъсяват по-бавно. Самотните птици стареели по-бързо и умирали в по-млада възраст.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА