Самотата и социалната изолация увеличават с 50 процента риска от преждевременна смърт,
Самотата и социалната изолация увеличават с 50 процента риска от преждевременна смърт, / ThinkStock/Getty Images
Британските медици бият тревога, тъй като самотата и социалната изолация увеличават с 50 процента риска от преждевременна смърт, пише в. "Гардиън".

Единачеството е толкова опасно за хората, колкото и хроническите заболявания. По оценка на специалистите понастоящем във Великобритания от самота страдат не по-малко от 1 милион души.

Самотата води до ранна смърт

Проф. Хелън Стокс-Лампард призова лекарите да отделят повече внимание на пациентите-самотници, тъй като те са поставени в условия на повишен риск и се нуждаят от общуване.

В тази категория най-често влизат пенсионерите и овдовелите хора. При тях се наблюдават заболявания от рода на диабета, хипертонията и депресията.

Над четвърт милион българи се чувстват самотни, увеличават се семействата без деца

По данни от изследвания от университетите в Йорк, Ливърпул и Нюкасъл, самотата увеличава с една трета риска от сърдечен пристъп или инсулт.

Проф.Хелън Стокс-Лампард отбеляза, че много често самотниците се обръщат към лекарите си просто за да общуват с тях. Възможността да им разкажат за своите преживявания и търсеното съчувствие понякога са по-важни от предписаните лекарства.
БТА