Самотата и ограничената мобилност крият рискове за здравето
Самотата и ограничената мобилност крият рискове за здравето / ThinkStock/Getty Images

Рискът от смърт за стареещите хора може да нарасне в резултат на самота и ограничена мобилност, докато натрупаните години и наднорменото тегло не са толкова важни рискови фактори, колкото се смяташе досега, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от Франс прес.

Те навеждат на мисълта, че трябва да се променят сегашните критерии, базирани върху биомедицински модел, който взима под внимание сърдечносъдовите и раковите болести, диабета, артериалното налягане и нивото на лошия холестерол, за да се преценят здравословното състояние и рискът от смърт.

Редовната физическа активност намалява опасността от 13 вида рак

Учени от Чикагския университет установили, че самотата, депресията и получени наскоро костни фрактури, които ограничават мобилността, са най-добрите индикатори за риска от смърт за даден индивид през следващите 5 години.

Изследването обхванало около 3000 души на възраст между 57 и 85 години.

Самотата е по-опасна от затлъстяването

"Новият модел идентифицира други фактори, които са изцяло пренебрегнати в сегашния медицински модел", заяви ръководителката на изследването, експертката по биопсихология Марта Маклинток от университета. „Въз основа на новия модел около половината от хората, за които се смята, че са в добро здравословно състояние, всъщност са уязвими и с увеличен риск от смърт".

"Същевременно други хора, засегнати от хронични болести, са по-малко уязвими, в съответствие с новите критерии са в добро здраве и с по-малък риск от смърт в средносрочен план", допълни Линда Уейт от университета.

Учени разкриха как мозъкът реагира на самотата

Лошото психично здраве, което засяга един на всеки 8 американци в напреднала възраст, има опустошителен, неподозиран досега ефект, отбелязват учените.

Затлъстяването и някои видове рак обаче са свързани с по-малък риск от смърт за някои хора, които са в отлично физическо и психично здраве.

Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Източник: БТА