Хората не са по-умни от животните, просто не ги разбираме
Хората не са по-умни от животните, просто не ги разбираме / снимка: Gulliver/Getty Images

В продължение на много години хората вярват, че ние сме най-интелигентните същества на планетата. Еволюционни биолози твърдят, че някои членове на животинското царство може да имат „висши” мозъци, а ние просто да не разпознаваме техния интелект.

Учени от Университета в Аделаида оспорват това твърдение с аргумента, че вероятно някои животни действително имат когнитивни способности, които са по-добри от тези на човешките същества.

„В продължение на хилядолетия всички авторитети, от религия до изтъкнати учени, повтарят една и съща идея, че хората са изключителни по сила и че те са най-умните същества в царството на животните. Учените днес ни казват, че животните може да имат когнитивни способности, които са по-висши от тези на човешките същества”, казва д-р Артър Саниотис.

Проф. Мачей Хененбърг, преподавател по антропологична и сравнителна анатомия, посочва различните способности на животните, които са неразбрани от хората.

„Много четириноги оставят сложна обонятелна следа в средата си. Някои животни, като коалата имат специални гръдни жлези за маркиране с миризма. Хората с ограниченото си обоняние дори не могат да си представят колко сложни съобщения се съдържат в обонятелната маркировка. Тези съобщения могат да бъдат толкова разнообразни, колкото видимия свят”, казва проф. Хененбърг и добавя: „Фактът, че те може да не ни разбират, макар че и ние не ги разбираме, не означава, че нашите „интелекти” са на различни нива. Просто са различни видове. Често чужденец опитва да комуникира с нас на развален език и ние си създаваме представата, че той не е много интелигентен. Реалността е коренно различна”.

Проф. Хененбърг смята, че друг фактор, който допринася за нашето убеждение, е това, че ние сме фокусирани върху технологиите и езика, която ни кара да подценяваме различните видове интелект у животните. Такъв вид интелект може да бъде социален или кинетичен. Някои бозайници, например гибоните, могат да възпроизведат широк спектър от звуци- над 20 звука с очевидно различно значение. Чрез тях тези примати комуникират под покрива на тропическите гори. Фактът, че те не строят къщи няма връзка, посочва БГНЕС.

Домашните животни, по думите на проф. Хененбърг, са също отличен пример за умствените способности на бозайниците и птиците, заради тяхната способност да ни „кажат” исканията си и ние да направим това, което те искат. „Светът на животните е много по-сложен, отколкото можем да си представим”, споделя още професорът.