/ Gulliver/Getty Images
За учените остава загадката как се стига до подобно езиково познание
За птиците подслушването на съседските клюки за приближаващи ястреб или змия може да се окаже въпрос на живот или смърт, предаде АП, позовавайки се на публикация в сп. "Кърънт байолъджи".
 
Известно е, че в естествена среда животните често подслушват съседите си от други видове, очаквайки да доловят сигнали за дебнещи хищници. Птиците, например, могат да се научат да бягат, когато "комшията" нададе вик "ястреб" на собствения си език или казано с други думи - разпространи сигнал за тревога.
 

Gulliver/Getty Images


За целите на настоящото изследване специалисти от Австралийския национален университет са наблюдавали поведението на вид мушитрънчета в Националната ботаническа градина в Канбера.
 
Представителите на вида песнопойни птици не притежават вродена способност да различават "чужди" езици. Впоследствие обаче те се научават да разпознават значението на "ключови думи" от речника на други видове, обясняват изследователите.
 

Gulliver/Getty Images


И докато е известно, че някои животни могат да превеждат думи от чужди езици, за учените остава загадката как се стига до подобно езиково познание.
 
Птиците разполагат с няколко средства за придобиване на "житейски умения". Част от познанието им е вродено или придобито от пряк опит. Авторите на настоящото изследване изучават трети тип познание - придобиването на информация от себеподобни.
 

Gulliver/Getty Images

БТА