Руснаците са по-щастливи отвсякога въпреки кризата с Украйна
Руснаците са по-щастливи отвсякога въпреки кризата с Украйна / снимка: Guliver/Getty Images

Руснаците са по-щастливи от всякога, въпреки че са изправени в драматичен сблъсък със Запада заради Украйна, а страната им е наказана с безпрецедентни санкции, показва ново социологическо проучване.

Индексът на социално благополучие през последните три месеца показва безпрецедентно увеличаване и стабилизиране на изключително високо ниво, показва изследване на социологическата агенция ВЦИОМ.

Индексът на удовлетвореност от живота през юни достигна историческо ниво от 79 точки, индексът на материалното благосъстояние е 76 точки, а индексът на социалния оптимизъм се е повишил до 77 точки.

В същото време 23% от анкетираните вярват, че войната между Русия и нейните съседи е възможна в сравнение с 10% преди една година, посочва БГНЕС. Въпреки това само една четвърт от руснаците подкрепят разполагането на войски в източната част на Украйна. Изследването показва още, че повечето руснаци не виждат Запада като военна заплаха.

Рейтингът на руския президент Владимир Путин скочи след анексирането на Крим през март, а свалянето на малайзийския самолет с 298 души на борда в Източна Украйна не се е отразило сериозно на популярността му.