Продадоха личното копие на американската конституция на Джордж Вашингтон
Продадоха личното копие на американската конституция на Джордж Вашингтон / снимки: Reuters

Уникален екземпляр от американската Конституция (1789 г.), принадлежал на първия президент на страната Джордж Вашингтон, беше продаден на търг за 9,8 млн. долара. Тази сума над три пъти надхвърли първоначално обявената цена. Организаторите на аукциона от „Кристис” се надяваха да получат „едва” 2-3 млн. долара.

Заедно с текста на Конституцията в специалното издание на 223 години е включен и Закона за правата с първите десет поправки към Конституцията (Bill of Rights), закрепил основните права и свободи на гражданите. На полетата на книгата има собственоръчно написани бележки и личния подпис на Вашингтон. Той е подчертавал с молив точките в документа, които са имали непосредствено отношение към президентските задължения.

Изданието на Конституцията и първите десет поправки са се появили през първата година от управлението на Вашингтон 1789 г. Общо са издадени три книги - другите две са принадлежали на бъдещия президент Томас Джеферсън и първия председател на Върховния съм Джон Джей, посочва БГНЕС.

Екземплярът на Вашингтон се е съхранявал в библиотеката на неговото имение Маунт Върнън до 1876 г., след което е бил продаден от неговите наследници. Конституцията е преминавала от ръце на ръце, а през 1964 г. е купена от богатия американски бизнесмен и колекционер Ричард Дитрих. Именно неговата фондация е решила да се раздели с ценната реликва, предлагайки я на търг.

Продадоха личното копие на американската конституция на Джордж Вашингтон
netinfo