Привлекателността на жените зависи от изказа
Привлекателността на жените зависи от изказа / netinfo

Наличието на меден глас не е достатъчно - една жена трябва да изпрати на мъжа ясно послание, за да го съблазни, показват резултатите от изследване на британски изследователи.

Учените накарали 30 мъже да прослушат запис на четири жени на възраст около 25 години, които произнасят фразата „Наистина те харесвам“.

Когато височината на женския глас леко се повишавала с увеличаване на скоростта на записа, нивото на привлекателност също се увеличавала. Това откритие е в тон с предишно изследване, според което по-високите тонове на гласа са свързани с младостта и плодовитостта на жените. Колкото по-висок е гласът, толкова повече мъжете го харесвали, дори когато женските гласове се извисявали над средната тоналност.

Но когато мъжете чуват същите жени да произнасят фразата „Не те харесвам наистина“, те степенуват привлекателността на гласа в обратна посока в зависимост от височината. Когато обаче същата фраза била произнесена обратно, т.е. когато трябвало да се оцени само качеството на гласа, нивото на привлекателност отново се покачвало.

Авторите на проучването предполагат, че чисто вербалната фраза е един от многото сигнали, които жените могат да изпращат, за да накарат мъжа да действа импулсивно. Други сигнали са усмивката, погледът очи в очи и приятното изразяване. С други думи красотата сама по себе си не е достатъчна за мъжа.

Според Бенедикт Джоунс - водещ автор на изследването и професор от университета в Абърдийн, мъжката нужда за яснота е остатъчен еволюционен белег. БГНЕС допълва, че статията е публикувана в списание Biology Letters, което се издава от Кралското дружество.