Повече от 250 филма и над 250 гости на София филм фест
Повече от 250 филма и над 250 гости на София филм фест / снимка: София филм фест
Повече от 250 филма и над 250 гости на София филм фест
50727
Повече от 250 филма и над 250 гости на София филм фест
  • Повече от 250 филма и над 250 гости на София филм фест

Повече от 250 заглавия са включени в програмата на предстоящия София филм фест. Най-мащабното киносъбитие у нас започва на 9 март и ще продължи до 18 март. Допълнителни прожекции ще има и след тази дата, като освен в столицата, те ще бъдат и в киносалони в Пловдив, Варна и Бургас. Така до 29 март организаторите на феста ще покажат 138 игрални, 39 документални и над 80 късометражни филма.

Турският режисьор Нури Билге Джейлан, носителите на Оскар Данис Танович и Хю Хъдсън, британецът Дейвид Макензи, сърбинът Любиша Самарджич са само част от специалните гости на 16-тото издание на София филм фест.

Той ще бъде открит с български филм. На 9 март в зала 1 на НДК ще бъде показана дебютната игрална лента на Константин Божанов "Аве". Тя вече спечели няколко важни награди, сред които и специално отличие на журито от международния кинофестивал в Сараево. Главните роли в "Аве" се изпълняват от Ованес Торосян и Анжела Недялкова.

Организаторите на София филм фест са избрали два филма за закриването му - един игрален и един документален. В кино "Люмиер" на 18 март ще бъде прожекцията на "Раздяла" на иранеца Асгар Фархади. В нощта срещу понеделник той получи Оскар за най-добър чуждоезичен филм. В зала 1 на НДК пък ще бъде показан "Стоичков" на Борислав Колев за футболната легенда Христо Стоичков.

Като цяло присъствието на българското кино в програмата на фестивала е сериозно. В списъка със заглавия са "Миграцията на паламуда" на Людмил Тодоров, "Филмова орис" на Никола Корабов, "Човека и Народа" на Светослав Овчаров за бившия първи Тодор Живков, "Момчето, което беше цар" на Андрей Паунов за Симеон Сакскобургготски.

Своята премиера по време на София филм фест ще има и "Татко снима мръсни филми" на режисьора Йордан Тодоров, посветен на българина Стивън Апостолоф, който е бил един от най-известните холивудски режисьори на еротични филми от 60-те и 70-те години на миналия век. Специално за събитието у нас ще пристигне синът му Кристофър Апостолоф.

Повече от 250 ще бъдат чуждестранните гости на София филм фест. За да получи наградата на София за особения си принос към киноизкуството у нас ще дойде световноизвестният турски режисьор Нури Билге Джейлан, чийто филм "Имало едно време в Анадола", спечели миналата година голямата награда на журито в Кан. Същото отличие ще бъде връчено още и на босненския режисьор Данис Танович, както и на британския Хю Хъдсън. Наградата на София ще получи и един българин - Георги Стоянов, режисьор на незабравимия филм "Щурец в ухото" и председател на Съюза на филмовите дейци.

Билетите за София филм фест вече са в продажба - на касите на НДК, Дом на киното, кино "Одеон", както и в интернет - на ticketplus.bg и eventim.bg. Основната им цена за прожекциите до 18:00 часа е 7 лева, за ученици, студенти, пенсионери и хора с увреждания - 5 лева. За прожекциите след 18:00 часа цените се променят и стават съответно 8 лева и 6 лева с намаленията.

Всичко за 16-тото издание на най-престижния кинофестивал у нас можете да откриете в официалния му сайт - www.siff.bg.