/ iStock/Getty Images
Портрет на британския художник Дейвид Хокни от неговия сънародник, колега и приятел Лусиан Фройд беше продаден за 14,9 милиона лири (17,3 милиона евро) на търг в Лондон, организиран от аукционна къща "Сотбис", предаде Франс прес.

Сумата надхвърля предварителната оценка, която беше между 8 милиона и 12 милиона британски лири. Картината не е виждана публично от изложбата на Фройд в Националната портретна галерия в британската столица през 2012 г.

На портрета Дейвид Хокни - един от най-ценените живи художници в света, е изобразен с очила. Той изглежда леко намръщен, потънал в мисли, и разкриващ топлината и любопитството си, според описанието на "Сотбис".

Картината е нарисувана през пролетта и лятото на 2002 г. по време на среща между тези двама "титани" на британското изкуство, допълват от "Сотбис". По това време Фройд, починал през 2011 г., е на почти 80 години, а Хокни - на 65 години.
 
По време на сеансите, довели до създаването на "майсторския портрет", двамата приятели си бъбрят и разговарят за изкуство на чаша чай. Фройд разрешава на Хокни да пуши, при условие че не казва нищо на Кейт Мос, защото художникът отказва да предостави подобна свобода на манекенката, когато тя му позира.

"Беше запомнящо се и приятно изживяване," споделя Дейвид Хокни. Художникът допълва, че смята за много успешен портрета, нарисуван от Фройд.

Според "Сотбис", която не разкрива самоличността на купувача, за картината са наддавали петима колекционери чрез представители на аукционната къща в Ню Йорк, Лондон и Азия.

Творбата е последната от поредица портрети на известни личности, дело на Лусиан Фройд, който е рисувал и кралица Елизабет Втора.
БТА