Показват филм за детството на Обама в Индонезия
Показват филм за детството на Обама в Индонезия / снимка: Reuters, архив

Филм за детството на американския президент Барак Обама в Индонезия ще бъде показан за първи път в Джакарта. Той представя стопанина на Белия дом в много по-различна светлина, отбелязва АФП.

Действието в лентата "Обама, детето на Ментенг" се развива в луксозния квартал на Джакарта Ментенг, където американският президент е живял от 1967 до 1971 г. с майка си и индонезийския си втори баща.

Един от режисьорите на филма, Деймиън Дематра, заяви, че той ще покаже Обама в светлина, която американците може да сметнат за странна. "Зрителите, особено западните, ще видят различен свят. Те ще видят как Обама яде пилешки шишчета, а не хамбургери. Ще видят съседите и приятелите му да носят традиционни ислямски дрехи", заяви той.

Продуцентите на лентата обаче са пропуснали противоречията, свързани с повлияните от исляма години от ранното детство на Обама в най-голямата мюсюлманска държава в света.

Една от сцените, показваща как американският президент, който е християнин по религия, се моли като мюсюлманин, е била махната, тъй като била сметната за "прекалено политическа", каза още Дематра, цитиран от БГНЕС. "Той просто имитира другите деца, докато се молят, но това не означава, че е искал да бъде мюсюлманин. Сцената дори не беше заснета, защото не исках хората да го извадят от контекста и да го използват срещу него", допълни той.

Лентата се основава на интервюта с останалите живи съседи и приятели на Обама в индонезийската столица и според режисьора е "60% факти и 40% измислица".

Във филма участват малко известни индонезийски актьори и той бил заснет само за един месец в град Бандунг. Бюджетът му е 1 милион долара, допълва Дематра.