През пълното лунно затъмнение Луната няма да стане невидима. Тя ще е червена
През пълното лунно затъмнение Луната няма да стане невидима. Тя ще е червена / ThinkStock/Getty Images
Кървавата луна на 21 януари ще е последното пълно лунно затъмнение до 2022 г.
Пълно лунно затъмнение ще може да бъде наблюдавано от Северна и Южна Америка, голяма част от Европа и Западна Африка през нощта на 20 срещу 21 януари, съобщи АФП. Следващото пълно лунно затъмнение ще е чак през 2022 г.

Юли 2018 година: Луната и Марс с вълнуващ спектакъл в небето (СНИМКИ)
 
За европейците и африканците пълното лунно затъмнение ще е към края на нощта, малко преди зазоряване. От източната част на континентите явлението няма да се вижда толкова добре заради изгряващото слънце.
Пълната Луна ще е в сянката на Земята от 3,34 ч до 6,51 ч. по Гринуич. През първия час тя постепенно ще бъде "изядена" от ляво. Затъмнението ще е пълно един час от 4,41 ч. по Гринуич по данни на НАСА.

Януари 2018 година: Троен спектакъл в небето „Супер синя кървава Луна“ (СНИМКИ)

Фазата на пълното лунно затъмнение ще е с около 45 минути по-кратка от тази на голямото затъмнение през юли 2018 г., което ще остане най-продължителното за 21-и век.
У нас частичните фази на затъмнението ще започнат на 21 януари в 5.37 часа българско време, уточни физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българската академия на науките, цитиран от агенция "Фокус". В 6.41 часа ще бъде пълното лунно затъмнение.

През пълното лунно затъмнение Луната няма да стане невидима. Тя ще е червена, както при всички пълни лунни затъмнения. Това оцветяване се дължи на факта, че слънчевите лъчи няма да я достигат пряко. Вместо това малка част от червените лъчи ще бъдат филтрирани от земната атмосфера и отразени към Луната.

Август 2017 година: Лунно затъмнение от от храма на Посейдон (ВИДЕО)
 
Същото явление оцветява в червено слънчевите изгреви и залези, гледани от Земята. "Това ще е последната възможност за дълго време да наблюдаваме пълно лунно затъмнение", отбеляза астрономът Брус Бетс.
Следващото пълно лунно затъмнение, което ще се вижда от Европа, ще е на 16 май 2022 г. През това време обаче ще има частични лунни затъмнения.

Септември 2015 година: Нощта, в която Луната, Земята и Слънцето застанаха в една линия (СНИМКИ)

 За пълно лунно затъмнение Земята трябва да е точно между Слънцето и Луната.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА, Фокус