Затъмненията  - източник на какви ли не суеверия в Индия и Китай
Затъмненията - източник на какви ли не суеверия в Индия и Китай / снимка: scx.hu

Днешното слънчево затъмнение бе наблюдавано в двете най-населени страни в света - Индия и Китай. И в двата азиатски мастодонта легендите и приказките говорят за този астрономически феномен като за предвестник на добри новини за късмет и богатство, но и като за вестител на големи беди, припомнят ДПА и Франс прес.
   
В Индия много индуси възприемат слънчевото затъмнение като феномен, при който демоните Раху и Кету поглъщат Слънцето, правят храните негодни за консумация, а водата негодна за пиене, припомня Франс прес.
   
Тези дни индийски астролози започнаха да правят доста зловещи прогнози за страната и за Азия след пълното слънчево затъмнение от 22 юли. Според видния астролог от Мумбай, финансовата столица на Индия, Радж Кумар Шарма след затъмнението ще последват атентати на индийска територия, които ще бъдат извършени от кашмирските сепаратисти от групировката Джайш е Мохамад или от терористичната мрежа на Осама бин Ладен Ал Кайда.

Шарма прогнозира също и ужасно природно бедствие, което ще връхлети Югоизточна Азия. Според астролога от Мумбай има вероятност да бъде убит индийски политически лидер. Шарма твърди още, че слънчевото затъмнение ще има лоши последици и за американските сили в Афганистан, Близкия изток и дори в Европа.
   
Според астролога след затъмнението конфликтът между Иран и Запада също ще бъде белязан от покачване на напрежението. Така ще се стигне до американска военна намеса в Иран, която ще почне на 9 септември тази година, твърди Шарма, цитиран от Франс прес и БТА. Той аргументира тезата си с това, че на тази дата планетата Сатурн преминава от съзвездието на Лъва в това на Девата. А през последните 200 години всеки път, когато Сатурн влиза в съзвездието Дева, винаги има война, твърди мумбайският ас на астрологията, който се хвали, че е успял да предскаже настъпването на световната финансова и икономическа криза през 2008 г.
  
Подобни са прогнозите на друг водещ индийски астролог  - Беджан Дарувала, цитиран от ДПА. Той предупреждава за трудни времена за борсите до септември тази година и призовава политическите лидери да се пазят от опити за убийство през същия този период.
       
Милиони индийци си останаха в домовете по време на слънчевото затъмнение заради суеверията. Храмовете бяха затворени в много индийски градове. В един от най-популярните и посещавани в Делхи индуистки храмове - Лаксминараян, 15 духовници извършиха специален ритуал срещу вредния ефект на слънчевото затъмнение върху хората и храната. Според духовниците от този храм по време на слънчево затъмнение слънчевите лъчи стават нечисти и вредят на здравето на хората и на тяхното бъдеще, припомня ДПА.
   
Милиони индийци ще се потопят във водите на свещената река Ганг в храмовия град Варанаси или във свещените езера в Курукшетра, също за да се пречистят от вредното въздействие на слънчевото затъмнение, допълва ДПА.
   
Подобни суеверия са разпространени не само в индийските села, но и в големите градове. В Делхи например домакините твърдят, че храната задължително трябва да се покрива в деня на слънчевото затъмнение, защото иначе става отровна и се налага да бъде пречиствана, като към нея се добавя листо от босилек.
       
На бременните жени се забранява да излизат навън, да режат нещо или да шият в деня на слънчевото затъмнение. В противен случай бебето, което ще родят, ще бъде или сляпо или  с физически деформации, смятат още много суеверни индийки, допълва ДПА.

Заради подобни суеверия бременни индийки, които са имали предварително насрочено за 22 юли раждане с цезарово сечение, сега отлагат тази хирургическа интервенция, разказва гинеколог от болницата "Фортис" в Делхи, цитиран от Франс прес.
   
Срещу всички тези суеверия, водещи до възможно най-странно поведение по време на слънчевото затъмнение, от години се бори индийската Асоциация на рационалистите, обединяваща 100 000 души, припомня ДПА. Нейните специалисти организират семинари и информационни кампании и канят индийците да участват в симулации на затъмнения, за да им покажат, че нямат основание да смятат този астрономически феномен за предвестник на лоши събития, отбелязва ДПА.
       
В Китай нещата също не са по-различни. Изписано на китайски, словосъчетанието "пълно слънчево затъмнение" означава в буквален превод "пълно изяждане" и отразява по този начин примитивното схващане, че по време на слънчевите или лунните затъмнения дракон отхапва част от Слънцето или от Луната, припомня ДПА, цитирана от БТА.
   
Едно време в Китай на затъмненията се е  гледало като на предупреждения за наближаващия Страшен съд. Суеверните китайци са вярвали, че след затъмненията идват катастрофални природни бедствия, крах на някоя императорска династия или смърт на някои китайски император, припомня Франс прес по темата.
   
Подобни суеверия продължават да съществуват и сега в комунистически Китай. Сега там се разпространяват вярвания, че след затъмненията винаги следват земетресения и други подобни природни бедствия или пък значими политически промени. Броени дни преди днешното слънчево затъмнение в китайския интернет сайт baidu.com се появи предупреждението за 95-процента вероятност след днешния феномен да последва война или друга проява на насилие, допълва Франс прес. (БТА)