Кървава суперлуна наелектризира планетата (СНИМКИ)
Кървава суперлуна наелектризира планетата (СНИМКИ) / Guliver/Getty Images

От Америка през Европа и Африка, до Индия, през нощта любопитни тълпи се наслаждаваха на странната кървава суперлуна, съобщи АФП.

Спектакълът продължи повече от час. Луната беше необичайно голяма и ярка, обагрена в червено. За едни цветът беше на "зряла праскова", за други - на "рубин".

СНИМКИ: Как видяха Кървавата суперлуна по света

Кървавата суперлуна е резултат от съвпадането на две редки астрономически явления. В ранните часове на деня днес Луната беше в перигей - най-близката точка до Земята. Тогава тя изглежда с 30 процента по-ярка и с 14 процента по-голяма. Освен това Луната беше на една линия със Земята и Слънцето и така до нея не достигаше слънчевата светлина, която й придава белия цвят. Отклонените от земната атмосфера слънчеви лъчи обаче продължиха да я осветяват и хвърлиха върху нея тази необичайна червена светлина.

Кървава суперлуна наелектризира планетата (СНИМКИ)
netinfo
Снимки, направени във Франция, Аржентина и САЩ, уловиха спектакъла в развитие до червения финал.

В Бруклин в Ню Йорк се събраха тълпи по площадите и тротоарите. Всички гледаха небето и се опитваха да направят снимка с телефоните си. В Лос Анджелис голяма тълпа изпълни обсерваторията "Грифит", за да наблюдава небесното шоу под звуците на Лунната соната на Бетовен в изпълнение на 14-годишния пианист Рей Ушикубо, добави Асошиейтед прес. Докато над Ню Йорк небето беше ясно, в други американски градове като Вашингтон, беше облачно и това попречи на спектакъла.

Явлението не се виждаше от нито един от големите индийски градове, но в североизточната част на страната аматьори с телескопи се възползваха от зрелището.

Заради цвета на Луната някои мормони се опасяваха от Апокалипсис. Самата църква на мормоните обаче публикува обяснение, с което да успокои поклонниците си.

След Кървавата Луна не идва края на света, успокои астроном

За хората, които са по-млади от 33 години, това е първата възможност да наблюдават кървава суперлуна. Предишното съчетание на лунно затъмнение и суперлуние беше през 1982 г., а следващото ще е през 2033 г.

Кървава суперлуна наелектризира планетата (СНИМКИ)
netinfo
Днешният феномен е интересен и за учените. В нормални условия при 24-часов цикъл температурата на Луната варира между 121 градуса Целзий и минус 115 градуса Целзий. Тези вариации дават възможност на специалистите да изучават състава на лунната кора, защото скалите се затоплят и охлаждат по-бавно от прашните зони. Тази нощ обаче температурата на Луната се промени много по-бързо, което позволи на специалистите да направят много по-детайлни измервания.

Източник: БТА