След Кървавата Луна не идва краят на света, успокои астроном
След Кървавата Луна не идва краят на света, успокои астроном / снимки: БГНЕС

Тази нощ можеше да се наблюдава пълно лунно затъмнение. Тази година астрономическото явление е особено специално, защото Луната е изключително близо до своя перигей и се доближава само на около 366 000 км от Земята.

В нощта в неделя срещу понеделник можеше да се наблюдава пълно лунно затъмнение. Тогава Луната застана в една линия със Земята и Слънцето и бе покрита от сянката на нашата планета. Пълната фаза на лунното затъмнение продължи 1 час и 12 минути.

СНИМКИ: Нощта, в която Луната, Земята и Слънцето застанаха в една линия

Затъмнението започна в 4.08 ч., когато за първи път лунният диск се срещна със земната сянка. Пълната фаза започна в 5.11 ч. и  продължи до 6.20 ч., а краят настъпи около 7.27 ч.

Пълното лунно затъмнение е сравнително често срещано астрономическо явление, повтарящо се един или два пъти годишно. Този път обаче е по-специално, защото луната ще бъде до най-близката си точка до Земята, разясниха предварително астрономи.

Кървавата луна предизвика появата на страхове, че идва края на света. Астрономическото явление е изключително рядко, но теориите за край на света няма да се сбъднат, успокои обаче астрономът Пенчо Маркишки пред БНТ. Лунното затъмнение съвпада със суперлунието, но това не е причина да се твърди, че ще стане земетресение, или че ще се събуди вулкан, посочи ученият.

Той успокой, че Кървавата луна по никакъв начин не се усеща на Земята. Всъщност влиянието на космическите явления е слабо. Слънцето и Луната само предизвикват приливи и отливи, обясни още той.