Всеки ден носи нови предизвикателства на д-р Мишел Оукли - единственият юконски ветеринар с широка специализация в радиус от стотици километри. Тя се бори с бизони, проследява козирози, оперира росомаха и освобождава лосове в суровия пейзаж на Юкон в Северна Канада.

Д-р Оукли преглежда росомахата Банф, която е с растяща бучка от едната страна на тялото, разказва каналът на National Geographic във vbox7. На помощ и се притича Стив, който умее да говори с Банф. Двамата са приятели. Стив издава странни звуци и животните са свикнали с тях.

Росамахата е дребно, но наистина страшно зверче. „Те не са домашни любимци, не ги прегръщайте и целувайте, не слагайте пръсти в устата на росомахите, тук става дума за свирепо и диво животно, предупреждава д-р Оукли.

Стив и Банф демонстрират приятелството си.

Стив е съвсем уязвим. Гърлото му е оголено сякаш казва „ако искаш, можеш да ме убиеш за две секунди“. Но двамата си имат доверие.

„Не знам как и защо са изградили тази връзка, но животното чувства този човек близък. Но връзката е много крехка, не като с куче и котка“, казва юконският ветеринар.

росомаха
iStock/Getty Images

Росомахата е най-големият представител на поровете. Средните размери на животното са като на куче - дължината им е 65-87 см, а теглото – между 10 и 22 килограма. Но тези дребни същества демонстрират сила, издържливост и почти безумна смелост.

Росомахата има яки челюсти, мощни нокти и остри зъби. Животното често прогонва вълците от плячката им, ако не са цяла глутница, и печели боеве с тях. Мечките, които са поне 10 пъти по-тежки от нея, също имат неприятности, но в крайна сметка я принуждават да отстъпи поради огромната разлика в категориите.

Стив обаче успява да приведе животното в транс и д-р Оукли поставя инжекцията.