На Земята има повече от 30 милиона животински вида. Редица от тези видове обаче са изложени на риск от изчезване поради намесата на човек, който използва животните за консумация или забавление. Вижте едни от най-застрашените животински видове от изчезване в канала "7-те НАЙ" във vbox7:

Явански носорози

Яванският носорог е един от най-застрашените видове от петте вида носорози. Те са тъмносиви на цвят и имат един рог, който достига до 25 см. Кожата му има редица гънки и наподобява бронирано покритие. Яванският носорог изглежда много подобен на близкородствения по-голям еднорог носорог, но главата му е много по-малка и кожните гънки са по-малко изразителни.

Известно, е че все още живеят около 58-68 носорога в Индонезия в националния парк Уюнг Кулон. Това животно някога е живяло в североизточна Индия и Югоизточна Азия. Последният представител на дивата популация във Виетнам е изчезнал през 2010 година.

Вакита

Вакита е от семейството на морските свине и е от най-редките морски бозайници в света. Този вид делфини имат голям тъмен пръстен около очите и тъмни петна по устните, които образуват тънка линия от устата до гръдните перки. Най-често се намират в близост до брега в плитките води на Персийския залив.

Смята се, че от този вид делфини в дивата природа са останали само 10 екземпляра. Видът е открит през 1958г. и малко повече от половин век по-късно те са на път да изчезнат напълно.
Рибарските мрежи, пестицидите и кръвосмешенията заради изключително свитата популация са основните причини за бързото изчезване на този вид.

Лемур

Лемурите се разпознават лесно по дългите си гъсти опашки и полупрозрачните очи. Срещат се само на Мадагаскар и Коморските острови.
Тези уникални същества са най-застрашените видове от всички примати. Открити са повече от 100 различни вида лемури, всички от които са застрашени. Днес почти не е останал лемур от нито един вид. Въпреки че те не са в списъка на критично застрашените видове, има малко останали на брой от тези животни.

Лемур
iStock/Getty Images


Амурски леопард

Амурският леопард е рядък вид леопард, откриван само в региона на Приморие в северната част на Русия. Амурският леопард е известен още като манджурски или корейски леопард.
Те живеят от 10 до 15 години. Според данните от преброяването по света днес съществуват само 84 и още няколко възрастни амурски леопарди.

Планинска горила

Планински горили се срещат в горите, които са високо в планините. Повече от 50% живеят в планината Вирунга, а останалите могат да бъдат намерени в Непроницаемия национален парк Bwindi в Уганда.

Те имат по-дебела козина от другите маймуни, която им помага да оцеляват на места, където температурите често падат под нулата.

Смята се, че са останали около 1000 планински горили, което ги прави още един вид в списъка на застрашените видове.

Планинска горила
iStock/Getty Images

Саола

Саолите или наричани още азиатски еднорози, са вид бозайници от семейство Кухороги.
Срещат се в изолирани области в горите на Анамските планини, на територията на Виетнам и Лаос. Видът се смята за критично застрашен и е слабо проучван, като за пръв път е регистриран през 1992г. Достигат височина при рамото около 85 сантиметра и дължина на тялото с главата 150 сантиметра.

Сибирски тигър

Сибирският тигър е най-голямата котка откривана в света. Сибирският тигър е наричан още „амурски тигър“, „манджурски тигър“, „корейски тигър“ и „усурски тигър“ в зависимост от региона, в който се намира този вид.  Достига тегло до 650 килограма. Този вид тигър може да се намери в брезовата гора на Русия и Далечния Изток, Китай и Корея.

Изчезването на този вид се дължи на ловът, който се упражнява от хората. При подробно преброяване са открити общо 562 диви сибирски тигри в Русия. Този вид е абсолютно незаконен за ловуване.