Застрашени животни учат децата на любов към дивата природа
Застрашени животни учат децата на любов към дивата природа / netinfo
Застрашени животни учат децата на любов към дивата природа
51200
Застрашени животни учат децата на любов към дивата природа
  • Застрашени животни учат децата на любов към дивата природа

Знаете ли, че мечката ражда един път на три години; разперените криле на глухаря са дълги 125 см; а дивата коза живее до 18 години - тези и още много любопитни факти могат да бъдат научени от интерактивна изложба посветена на трите вида животни, които стават все по - застрашени. Тя е организирана от БФ „Биоразнообразие" и гостува в Природонаучния музей. По интересен начин и с разнообразни средства се провокира детското мислене и въображение.

Посетителите могат да чуят гласовете на животните, с помощта на светлинна карта могат да определят местата в България, където трите вида все още се срещат и тези, от които вече са изчезнали. Пъзел с любимото меню в "горския ресторант" учи децата какво обичат да похапват глухарите, мечките и дивите кози, а под капачета с любопитни въпроси има интересни отговори за техния живот и още, и още изненади.

„Опитваме се с нашите послания да напомним на децата не само да обичат и да изпитват респект към природата, а да обръщат все повече внимание на проблемите на животните, свързани с тяхното оцеляване. Трябва по - често да общуваме с дивата природа, за да я пазим и да ползваме от нейната добра енергия", коментира за Дарик Андриана Андреева от БФБ, един от авторите на изложбата.


Пътуващата изложба с атрактивното заглавие "Мечки и глухари, дивите кози - все по-рядко обитават нашите гори" е създадена по проект на Българска Фондация Биоразнообразие и Сдружение „Биосфера" - Хасково, а в Бургас гостува по покана на Регионалния исторически музей. Тя ще може да бъде видяна до края на април, всеки делничен ден от 10:00 до 16:45 ч. в Природонаучния музей на ул. „К.Фотинов" 30.

Чуйте повече от Андриана Андреева  от БФБ, в звуковия файл: