Наречена Centennial Light, разположената в пожарната станция в Ливърмор, Калифорния, крушка свети непрекъснато от 1901 г. насам, което ѝ носи титлата най-дълготрайната електрическа крушка в света.

8-сантиметровият шедьовър, който е ръчно изработен от Адолф Шайле, основател на Shelby Electric Company през 90-те години на XIX век, осигурява светлина в продължение на повече от век с много малко прекъсвания. Оттогава лампата с нажежаема жичка е спечелила място в Книгата на рекордите на Гинес като най-дълготрайната крушка и може да бъде наблюдавана в реално време благодарение на камерите, инсталирани на място в пожарната.

Забележително е, че нейната нишка е изгаснала само два пъти за 122 години. Първият път е през 1976 г., когато пожарната се премества на ново място, което предизвиква временно прекъсване на електрозахранването. Вторият път е вечерта на 20 май 2013 г., когато спира да работи за кратко.
При разследването на следващия ден обаче се установява, че причината за тази кратка пауза не е била самата крушка, а по-скоро незначителна неизправност в електрозахранването.

Дебора Кац, учен, който провежда задълбочени изследвания на крушката през 2008-2009 г., установява, че нишката в крушката, вероятно изработена от въглерод, е осем пъти по-дебела от тази в съвременните крушки и притежава полупроводникова структура.

В интервю за Анадолската агенция Том Брамел, пенсиониран заместник-началник на пожарната служба, който се грижи за крушката от близо половин век, обяснява, че тя е дарена на пожарната служба през 1901 г. от Денис Бернал, собственик на Livermore Power and Water.

"През 1976 г. преместихме тази крушка в новата пожарна, която по това време беше новата централа, и там тя пребивава от 1976 г. насам. Това е само 60-ватова крушка", казва Брамел и добавя, че тя излъчва само 4 вата светлина.

Въпреки че се е пенсионирал преди две десетилетия, Брамел продължава да споделя знанията си и страстта си към крушката.

"От 50 години съм около електрическата крушка и съм разговарял с хора от цял свят. Все още никой не е успял да разбере тази електрическа крушка", казва той.

 
БГНЕС