Мъжкото качество, което жените ценят повече от красотата
Мъжкото качество, което жените ценят повече от красотата / ThinkStock/Getty Images

Жените предпочитат мъже, които са алтруисти, а красивата външност остава на заден план. Това показват изследвания, цитирани от британския вестник „Индипендънт".

Учените показали на дамите снимки на различни мъже. Те съпровождали показването на снимки с описание как те ще се държат в различни ситуации - например ще купят ли сандвич на бездомник и ще помогнат ли на давещо се дете.

Ръцете на мъжете издават дали са мили или груби към жените

Резултатите показват, че жените предпочитат алтруисти, особено когато става дума за дългосрочни отношения. Това предпочитание надделява пред чисто физическата мъжка привлекателност. Разбира се, най-желан е онзи, който е едновременно и привлекателен, и алтруист.

Любопитното е, че при краткосрочните отношения жените предпочитат повече външната красота пред алтруизма, но разликата не е никак голяма.

Мъжкото поведение след секс е решаващо за жените

"Тези данни представляват съществен принос в нашето разбиране за ролята на алтруистичното поведение при избора на партньор... Като цяло получените резултати дават допълнителна подкрепа на хипотезата, че алтруизмът се превръща в най-важния признак при избора на партньор, особено за дългосрочните отношения", пише в статия, публикувана в специализираното издание Evolutionary Psychology, на която се позовава вестникът.

Източник: БГНЕС