/ iStock/Getty Images
Първото проучване за определяне на количеството животински видове, която котките консумират в световен мащаб, показва, че „милите писани“ оказват значително въздействие върху дивата природа, пише „Гардиън“.

Котките може и да са обожавани домашни любимци на хората, но те са и много ефективни убийци, сочи проучване, което показва, че те изяждат над 2000 вида в световен мащаб - включително стотици, които са от значение за опазването на природата.

След опитомяването си преди 9000 години домашните котки са се разпространили на всички континенти с изключение на Антарктида. В статията, публикувана в Nature Communications, изследователите ги определят като "едни от най-проблемните инвазивни видове в света".

"Нашето изследване хвърля светлина върху хищническите навици на един от най-успешните и широко разпространени инвазивни хищници в света", пишат в статията изследователите, ръководени от Кристофър Лепчик от университета в Обърн, САЩ.

В менюто на хищника присъстват птици, бозайници, насекоми и влечуги. 17 % от тях са обект на природозащитно внимание според изследването, което е първото, в което се прави количествена оценка на хранителния режим на котките в световен мащаб.

Общо котките изяждат 981 вида птици, 463 влечуги и 431 бозайници - около 90 % от консумираните видове. Установено е, че те се хранят и със 119 вида насекоми и 57 вида земноводни.

Котките са особено вредни на островите, където изяждат три пъти повече видове, които са обект на опазване, в сравнение с континентите. Известно е например, че са изяли видове, които вече са изчезнали в дивата природа, включително новозеландския скален кеклик от остров Стивънс и новозеландския пъдпъдък.

Смята се, че само в Австралия котките убиват повече от 300 милиона животни годишно, а природозащитни организации призовават котките да се държат в затворени помещения. На някои места са въведени забрани за котки. В югозападния германски град Уолдорф на хората е наредено да държат котките си затворени в продължение на три месеца през пролетта, за да се защити застрашената популация на гнездящите по това време гребенести чучулиги.

Говорител на Кралското дружество за защита на птиците (RSPB) заяви: "Поставянето на звънчета на нашийниците им или държането на котките вътре през нощта са прости начини да се намали броят на уловените от тях диви птици и други диви животни. Ултразвуковите устройства също могат да бъдат безвреден, но ефективен начин за намаляване на времето, което котките прекарват в градините.

"Освен в градините, хищническият инстинкт на котките може да причини особени проблеми на уязвими и ограничени популации от птици, по-специално на птици, които гнездят ниско над земята или на земята", казва говорителят.
БГНЕС