8 август е Международният ден на котките.

Котките са едни от най-умните и едни от най-ранно опитомените за домашен любимец животни. Опитомяването им започва още преди 8000 години. В Древен Египет котките били обожествявани. Древните египтяни са първите, които опитомяват котките, за да ги използват за борба с вредителите. Тези пухкави сладури си имат и още един ден – Световният ден на котката се чества на 1 март.

По случай Международен ден на котката ви предлагаме няколко любопитни факта за любимите на мнозина създания.

chess rookГенетичните корени на домашната котка могат да бъдат проследени до Близкия изток. Изследване е установило съществено сходство между тяхната ДНК и тази на диви котки, обитавали Израел, ОАЕ, Бахрейн и Саудитска Арабия.
chess rookКотките разчитат на изключителен слух. Това отчасти се дължи на факта, че имат 32 различни мускула в ушите.
chess rook Белите котки обаче са предразположени към глухота. Не всички сред тях страдат от загуба на слуха. Според изследване на специалисти от университета "Корнел" между 65 и 85 процента от белите котки със сини очи имат увреждане на слуха.
chess rookАко човек живее сам с котка и се спомине, питомката му вероятно няма да се посвени да си устрои пир с тялото му, за разлика от кучето, което ще бди гладно край трупа.

Суперзвезда: Котка с четири уши се радва на огромна слава (СНИМКИ/ВИДЕО)

chess rookНай-голямата домашна котка в света с дължина близо 123 сантиметра е Стюи от породата Мейн Куун.
chess rookКотарак на име Оскар, който живее в дом за възрастни хора в Роуд айлънд, е предсказал смъртта на 25 обитатели, демонстрирайки внимание и загриженост преди кончината им. Според специалистите умиращото тяло излъчва миризма, към която котките са особено чувствителни.
chess rook Ветеринарите сравняват рязането на котешките нокти с ампутирането на крайник.
chess rookКотките "проспиват" около 70 процента от живота си. За сравнение - само 30 процента от човешкия живот преминава в сън.
chess rookКогато са будни, котките отделят голямата част от времето на тоалета си.

Котки котенца
www.istockphoto.com

chess rookКрийм Пъф е най-дълго живялата котка в света - 38 години.
chess rookПрез 1837 г. в Белгия 37 котки са наети за пощальони. Едва ли е изненада, че инициативата не сработва.
chess rookПрезидентът Ейбрахам Линкълн до такава степен е обичал котките, че питомците му Таби и Дикси редовно са се хранили на трапезата.
chess rookКотките се потят чрез лапите си, които са снабдени и с обонятелни жлези, и използват тъпченето и драскането, за да маркират територията си.
chess rookМаслините "подлудяват" писаните, тъй като съдържат сходно химично съединение с котешката трева.
chess rookВъзможно ли е котките умишлено да пренебрегват стопаните си? Според авторите на японско изследване отговорът е "Да". Изследователите са установили, че писаните разпознават гласовете на собствениците си и могат да решат нарочно да ги игнорират.
chess rookКотките не са в състояние да усетят сладкия вкус, тъй като нямат съответните рецептори.
chess rookДесетгодишно проучване на специалисти от университета на Минесота е установило, че за собствениците на котки рискът от инфаркт и инсулт е с 30 процента по-нисък.
chess rookАктьорът Никълъс Кейдж разкри навремето пред водещия на ток шоу Дейвид Летърман как с котката му веднъж споделили халюциногенни гъби и с часове лежали и се взирали един в друг.
chess rookКотките калико почти винаги са женски.

Коте просяк се превърна в сензация в социалните мрежи (ВИДЕО)

chess rookРижавите котки обикновено са мъжки.
chess rookПри повечето женски котки доминираща е дясната лапа, а при мъжките - лявата.
chess rookЕрмитажът в Санкт Петербург, Русия, разчита на 70 бездомни котки, наети да контролират популацията на мишките и да им пречат да гризат произведенията на изкуството.
chess rookВ действителност котките могат да бъдат лоялни. Котарак на име Толдо се прочу в Италия и по света със всекидневните посещения в продължение на година на гроба на стопанина си.

Котки котенца
www.istockphoto.com

chess rookВъпреки масово разпространеното схващане, че котките обичат мляко, в действителност те страдат от непоносимост към лактоза.
chess rookКотките са изключително добри манипулатори. Когато отчаяно се нуждаят от внимание, те прибягват до мъркане, наподобяващо бебешки плач.
Котките не мъркат само когато са щастливи, но и за да сигнализират стрес и страх. Най-интересното е, че мъркането им с честота 27 херца е полезно за здравето на костите им.
chess rookКотките понякога страдат от зъбобол, което ги прави сърдити.
chess rookПрез живота си женска котка може да роди до 100 котенца.
chess rookЧерните котки, които плашат мнозина, са смятани за късметлийски в Англия, Ирландия и части от Азия.
chess rookКотките са виновни за погубването на 33 различни вида животни. Пухкавите убийци отнемат живота на 2,4 милиона птици годишно.
chess rookСтопаните на котки знаят, че питомците им са склонни постоянно да "висят" на слънце. За това им поведение има научно обяснение - слънчевата топлина помага на писаните да пестят енергия за спокоен сън, по време на който базовият им метаболизъм спада. Поради същата причина, плюс че им осигуряват убежище и им напомнят за живота в естествена среда, котките са "луди" по кутии.

Улична превъзходна маца спокойно влезе в родилното на болница, за да я обслужат
IStock